DONES RENTANT ROBA AL RIU LLOBREGAT DE L’EMPORDÀ A LA JUNQUERA.

 

Del riu Llobregat d’Empordà, llegia; es forma al pic de Llobregat (918 metres  d’altitud ), a l’E del coll del Pertús. Passa per la Jonquera, i rep per l’esquerra la riera de Torrelles i l’Orlina, amb la riera d’Anyet —procedent del puig Neulós (1249 metres  d’altitut)—, i per la dreta el Ricardell.

El seu vessant és establert en el granit i les llicorelles del muntanyam de l’Albera; només el Ricardell travessa les escates alpines de Biure.

En la seva part baixa, tots aquests cursos es fonen en la plana quaternària de l’Alt Empordà, on es fan els vinyars de Peralada.

El cabal ha estat estimat en 3,2 metres cúbics  x/segon, i és exclusivament nodrit de les pluges equinoccials i temporals d’estiu; té les aigües baixes a l’estiu.

Recull les aigües de la major part del vessant sud de l’Albera i aflueix a la Muga dins el terme de Peralada.


Fotografia de 1888. Autor: Josep Maria Cañellas i Mata (Reus, 1856 - París,1902).

Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=23766

Publicava el 28 de juny de l’any 2007 “El Corb, breu història d'un espoli més”

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/el-corb-breu-histria-dun-espoli-ms.html

Les reflexions que feia en aquella publicació ; Perquè es perd un riu ?. I perquè concretament s’han perdut aquests rius interiors ?, de ben segur que els experts ens donaran tota mena d’explicacions tècniques, però per a mi que entenc el circuit de l’aigua a la terra, com un exemple palès de la teoria dels vasos comunicants, quan hi ha una demanda desmesurada d’aigua a nivells inferiors, - pensem que la major part de l’activitat humana, en aquest país nostre es fa per sota dels 700 metres d’alçada sobre el nivell del mar - , l’aigua que corria pels nivells superiors senzillament desapareix. Amb l’aigua però també marxa tota l’activitat que hi estava relacionada, adéu molins, adéu agricultura intensiva, i sense solució, adéu població.  Son de tristíssima actualitat, oi?.

 

Comentaris