IN MEMORIAM. FANALS DE LA PLAÇA DEL MERCADAL DE VIC

 


http://www.gaudiallgaudi.com/CA021%20Fanals%20de%20Vic.htm

..., a instàncies de l’alcalde, Joan Comella i Colom -  un conegut rendista i militant carí, que es distingia pel seu espanyolisme i la seva intransigència tradicionalista - ,   en la sessió  de la Comissió Municipal Permanent del dia 11 d’agost es va sotmetre a votació aquest punt sobre les faroles, no sense abans llegir el recurs que arribava del Centre Excursionista de Vic, signat pel seu president Joan Soler i Sendra i pel secretari Sr. Lluís Gonzaga  Ylla  Cassany , en que a banda de recordar la solemnitat i els motius pels quals la ciutat va plantar aquells fars-obeliscs a l’entrada del Mercadal l’any 1910, demanaven la seva restauració i proposava un referèndum popular sobre la seva conservació. L’alcalde no va acceptar el recurs al·legant formalismes tècnics i procedí a la votació en que unànimement (cinc consellers de la Permanent) acordaren donar el vistiplau a l’enderroc dels fanals. La incúria i la irresponsabilitat de les anteriors administracions que teòricament havien d’haver preservat aquell monument singular varen servir al real o virtual enemic el cos de la presa en safata de plata.

Després de l’enderroc han quedat poques restes dels singulars fanals que ornaven la plaça Major de Vic. El que si se sap és on han anat a parar les pedres basàltiques procedents de Castellfollit de la Roca. Des de l’any 1926 formen part de l’empedrat basàltic del carrer Arquebisbe Alemany. En la reforma d’aquest carrer s’hi van col·locar 2.260 peces extretes de la pedra dels fanals, el que suposa un total d’onze metres lineals de carrer. L’any 2002 l’Ajuntament de Vic, es va plantejar de manera oficiosa, refer els fanals gaudinians o plantejar la seva reconstrucció al·legòrica. Finalment el projecte es va desestimar i no va ser possible. De l’existència d’alguna part metàl·lica corresponent a les creus, fust o d’altres elements forjats de tipus floral, no ens consta res de la seva  pervivència llevat d’uns escassos detalls florals que el mestre de cases Josep Ylla  Cortinas guardà a casa seva com un emotiu record.

Vic, torna a   formar part de la tristíssima relació de Ciutats, Viles i pobles  víctimes de  la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya.

Comentaris