CAPELLA ORATORI DE LA MAREDEDÉU DE BELLVER I DE SANT ALFONSO RODRÍGUEZ GÓMEZ. MALLORCA

 

El mestre d'obres Juan Mayol,  fou l’autor de la capella/Oratori advocada a la Marededéu de Bellver i a sant  Alfonso Rodríguez Gómez,  ubicada a l'escala que puja des del carrer Bellver fins al Castell, que retratava el Feliu  Añaños i Masllovet,  i que va ser construïda el 1885 per iniciativa de Francesc de Cotoner Chacon , V marquès d'Ariany. 




Va substituir un primitiu monument per recordar un miracle protagonitzat per Alfonso Rodríguez Gómez  (Segòvia, 25 de juliol de 1532 - Mallorca, 31 d'octubre de 1617), el porter del convent de Montesión elevat als altars el 1888, i venerat com Sant Alonso Rodríguez

 

Alfonso Rodríguez  Gómez va néixer a Segòvia el 1531. Es va casar, va tenir tres fills, va enviudar i tota la seva descendència va morir. Aleshores va donar un canvi radical a la seva vida i després de moltes vicissituds va aconseguir ingressar com a germà coadjutor a la Companyia de Jesús, mai no va aconseguir l'ordenació sacerdotal per la seva avançada edat i el seu delicat estat de salut. El 1571 va ser traslladat a Palma i va participar en la construcció del col·legi i de l'església.

 

Molt aviat es va fer famós a la ciutat per la seva humilitat. A l'illa s'expliquen nombroses anècdotes probablement apòcrifes. Per exemple, una vegada un grup de jesuïtes s'havia de traslladar a València. El rector va sol·licitar a Alonso Rodríguez el diagnòstic sobre com transcorreria la navegació. Una veu interior el va fer exclamar que seria "un viatge d'or". Tot i això, l'embarcació va ser interceptada per pirates i tots els ocupants traslladats a Alger. A Mallorca tots van recriminar el germà, però el temps li va donar la raó: els detinguts van convertir molts turcs.

 

El prodigi major  va passar a Bellver. Sant Alfonso acompanyava un sacerdot que portava auxili espiritual als habitants de la fortalesa-palau. A mig camí, cansat a causa de la seva avançada edat, de l'empinada costa i del seu delicat estat de salut, el jesuïta es va aturar un instant per descansar. Aleshores va seure al seu costat la Mare de Déu amb un mocador li va netejar la suor de la cara i va alleujar la seva fatiga.

 

A l'interior de la capella, una ceràmica i algunes pintures recorden el portent protagonitzat pel sant que des dels 40 anys i fins a la mort, quan ja en tenia 86, va ser el servicial porter de Montesión.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/05/goigs-la-mare-de-deu-de-bellver-palma.html


http://elterreno.info/cases/sacapelleta.php


Malgrat na Margalida Prohens Rigo (Campos, 24 de maig de 1982), continuem estimant les terres ,  les persones  i la llengua que s’enraona a Ses Illes.


Que la Marededéu de Bellver   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels mallorquins, illencs , sahrauís ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   … ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Comentaris