CAN PUIG. VILAÜR. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte,  publica fotografies de Can Puig de Vilaür, a l’Empordà sobirà.Patrimoni Gencat, en diu :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20465

El COAC de Girona en fa una versió més “ lleugera “

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Vilaur&page=1&pos=5

Can Puig és una gran casa senyorial del segle XVIII, situada a uns 300 m. a llevant del nucli antic de Vilaür.

Gran casal de planta i dos pisos. A l'interior, sales cobertes amb voltes de diferents formes i gran riquesa de pintures i estucs planxats. Coberta a dues vessants amb torricó quadrat d'època posterior a la resta de l'edifici. A la banda de ponent s'alça una capella (segle. XVIII) amb estucs a la façana i rica decoració a l'interior (pintures i estucs). Ens agradarà tenir noticia de l’advocació que té o tenia la capella,  i si fos possible alguna fotografia, ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

 La façana principal presenta un gran portal adovellat, amb arc de forma rebaixada, que ostenta l'emblema de la casa en baix-relleu, quarterejat i, a cada banda, una inscripció: ANTONIUS (l'escut) FECIT ANNO / 1786. A l'altura de la primera planta s'obren cinc finestres rectangulars que conserven les reixes del segle XVIII. Les reixes i altres elements de forja són obra (estan signats) pel ferrer Claparols.


En el jardí hi ha una pedra amb inscripcions del segle XI (1096).

La casa data del segle XVIII. Ampliada en el segle XIX. El torricó per exemple és del moment de l'ampliació.

Molt interessant el treball de Pere Gifre i Ribas (Creixell, Borrassà, 1962) UNA APORTACIÓ A LA PREHISTÒRIA DELS HISENDATS GIRONINS: LA FAMÍLIA I EL PATRIMONI PUIG ( SEGLES XVII i XVIII)

En treu de polleguera l’actuació clarament negligent de Muḥammad as-Sādis ibn al-Ḥasan) (Rabat, Marroc, 21 d'agost de 1963),  sàtrapa del Marroc i resident a Paris, que  desprès del terratrèmol que va tenir lloc a l'Atlas,   fa bona l’afirmació de l’Ermessenda de Valrà, “ les VI parts mai foren bones “ .  El nostre condol als pobles amazics que pateixen un veritable genocidi per la inacció   deliberada “ del govern marroquí

 

 

Comentaris