CASA DE MORETA. PALMEROLA. LES LLOSES. EL RIPOLLÈS

 

Llegia de la casa Moreta, edifici de tipus basilical que forma la pairaria de Moreta i que ha anat creixent segons les necessitats del moment. Les obertures principals es troben cap a sud. Els baixos es dediquen a corts i magatzems, el primer pis és la planta noble, on hi ha una gran sala, la cuina i les cambres principals. Els baixos es cobreixen amb voltes i la resta de la casa amb cabirons de fusta. La coberta és de teula àrab. La casa es troba en bon estat, ja que actualment és habitada.

L'edifici principal es troba envoltada d'edificacions annexes, com masoveries i cabanes, sent la plaça central del conjunt, l'era de batre.

 


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/El_mas_la_Moreta.jpg

Al seu interior es conserven dues imatges barroques de la Mare de Déu, una de la Mare de Déu dels Dolors, que es conserva dins una capelleta, i una Mare de Déu del Roser, dins una fornícula feta a mida. També hi havia una imatge romànica de la Mare de Déu de Moreta, en molt mal estat de conservació, que va ser robada l’any 1985 . Ens agradarà rebre’n una imatge fotogràfica a l’email castellardiari@gmail.com

Havíem visitat l’indret l’any 2016:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/08/sant-julia-de-vilacorba-moreta.html

En l’actualitat el mas Moreta és una magnifica instal·lació de turisme rural

https://www.escapadarural.cat/casa-rural/girona/mas-moreta

Que la Marededéu de la Moreta   , i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Comentaris