ESGLESIA DE SANTA LLOCAIA. LA CERDANYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA

 

El Vicent Miralles Tortes, publicava en dies successius imatges de l’església de Santa Llocaia, a la Catalunya sota domini de la mal dita República francesa.

La Catalunya romànica ens diu de Santa Llocaia;   l’edifici de l’església ha tingut profundes alteracions, fins al punt que d’original només conserva una part de la façana de migdia amb restes de la primitiva porta d’entrada. És una paret prima, d’uns 85 cm de gruix, d’una fàbrica rústega de pedra només trencada, alternant esquists amb conglomerats i granit.



Devia ser una senzilla construcció rural amb coberta de fusta que ha estat reconstruïda o modificada en diverses etapes. La planta és trapezial, molt irregular, molt més ample a ponent que a llevant; té les parets laterals reforçades amb arcs formers, sota dels quals hi ha altars amb retaules renaixentistes i barrocs.



El conjunt de l’església té una disposició que recorda el romànic —l’absis és semicircular—, però ni l’aparell de les parets, de gruixos variables i amb canvis d’alineació, ni l’encaix general no corresponen a aquest estil arquitectònic. La pila baptismal de l’interior és del tipus d’immersió, amb una boca d’uns 80 cm de diàmetre

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/04/santa-llocaia-alta-cerdanya.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-llocaia-0

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/santa-llocaia




 


interessant retaule barroc de la Mare de Déu fet per Antoni Peitaví  (Tolosa del Llenguadoc, ? — Rosselló, 1592).  .



El retaule de Sant Sebastià datat l'any 1805.


 De 1607 és el retaule dels Sants Joans, una mostra de l'estil renaixentista. Una escultura central de Sant Joan Baptista és envoltada per diverses pintures.

Que Santa Llocaia  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Comentaris