ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ÈGUET A LA CERDANYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE.

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’Església parroquial d’Èuget ,  advocada al protomàrtir Sant Esteve,  situada  a l’esquerra de la ribera d’Èguet, a 3 km de Fontromeu.



Malgrat  el seu  manifest origen romànic, aquest temple va ser molt modificat en època moderna; és un edifici d’una sola nau coberta amb volta apuntada, amb la porta a la façana de ponent, que conserva a l’altar major un notable retaule d’època barroca dedicat a sant Esteve.

 



A l’església parroquial d’Èguet es conservava una marededéu romànica de fusta, que menciona Emile Rous (1890, pàg. 45); diu d’aquesta imatge que estava arraconada a la sagristia del temple i era molt semblant a la Mare de Déu negra de Chârtres, segons un antic dibuix; també en parlen Francesc Montsalvatge i Fossas (Olot, 28 d'agost de 1853 - Girona, 30 de juny del 1917) (1914, vol. 23, pàg. 56) i E. Brousse (1926, pàg. 320). Jaume Martí i Sanjaume. (Ribes de Freser, Ripollès, 1872 — Alp, Cerdanya, 1936) J no en diu res  però, l’any 1927 en el seu llibre Las Vírgenes de Cerdana.

 

Brousse donà les precisions següents: la Mare de Déu era asseguda i de fusta, semblant a les d’Odelló i de Font-romeu; era esculpida amb molt poca traça i empastifada de colors. Per Brousse, es tractava d’una imatge que podia ser datada al segle XII.  Llevat  del fet que aquesta imatge romànica ha existit, no ens podem fiar gaire de la datació proposada per Brousse.

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Zona%20colindante&ver=1943#tgv

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Zona%20colindante&ver=1276#tgv

https://www.histo.cat/sabies/Verges-negres

L’havien visitat la “ parella romànica

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2015/05/sant-esteve-deguet-alta-cerdanya.html

Ens agradarà rebre una imatge de la Marededéu d’Èuget a l’email castellardiari@gmail.com

Quan al topònim Èguet, poble de la solana de l'Alta Cerdanya (Egad(de) a l'Acta C. SdUrg.)  basc,  egatz “vessant”

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=16707

L’actuació clarament negligent de Muammad as-Sādis ibn al-asan) (Rabat, Marroc, 21 d'agost de 1963), desprès del terratrèmol que va tenir lloc a l'Atlas,   fa bona l’afirmació de l’Ermessenda de Valrà, “ les VI parts mai foren bones “ 

Que la Marededéu,  el protomàrtir Sant Esteve  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


 

Comentaris