TENIU DADES DE L’AUTOR DE LA CASA DE LA JOSEFA ELIAS GUÀRDIA A MONTMELÓ?. VALLÈS ORIENTAL

 


La Joana Francés, publica una fotografia; Nadals del 1962, a Montmeló. A ladreta, la torre de Can Manich, i al centre la casa dels avis, ambdues ambentrada pel carrer Cervantes.

La foto és presa des del carrer Ramon y Cajal què passa per darrera (fons: família Francés  Serracarbasa)

Llegia a:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/simple-search?index=0&consulta=&codi=42226

L'1 de juliol de 1894, Josefa Elias Guàrdia va comprar una peça de terra plantada de vinya on no s'esmenta cap construcció.

L'any 1898, es fa un contracte privat de parceria entre Josefa Elias i Josep Carrencà Rovira (fill de l'antic propietari del terreny) on es diu que Josefa Elias Guàrdia era propietària de la casa-torre i terrenys. Així doncs, la casa es va fer entre el 1894 i el 1898, essent Josefa Elias la promotora,  es desconeix però,  qui va ser  el mestre d’obres i/o l'arquitecte encarregat de la seva construcció.

L'any 1909 Josefa Elias mor i en l'inventari dels béns que deixa es diu que pertanyien a la difunta "els edificis [de la finca de Montmeló] per haver-los manat bastir pel seu compte i pagat l'import de les obres amb diners propis". Aquests edificis fan referencia a la casa-torre i a la masoveria. La finca la va heretà el seu fill, Josep Maria Manich Elias;  el canvi de titularitat no es va fer fins al 16 d'abril de 1917.

A la mort de Josep Maria Manich Elias, la finca es va dividir en la partició de béns del difunt.

La casa continuà en mans de la família Manich fins els anys 50 del segle XX en que es va vendre a una veïna de Barcelona.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte autor  de la casa de la Josefa Elias Guàrdia, a l’email castellardiari@gmail.com

No se si us agrairà Montmeló, Catalunya si, sense cap mena de dubte.

Quan al topònim Montmeló:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=27298

A la terra dels teixons, el cens de 1900 ens diu que hi vivien 537 veïns,  no sembla creïble que ningú recordes  que havia estat el mestre d’obres i/o arquitecte, oi?.  Es tancava l’any 2022 amb 8793 habitants de dret, trobar un montmeloní, montmelonina, nascut a Montmeló, de pares, avis, besavis i rebesavis,  també  nascuts aquí, és molt més difícil que trobar un polític honest.

 

 

Comentaris