CAN GALBANY. MONTORNÈS DEL VALLÈS. EL VALLÈS ORIENTAL

 

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-galbany-can-comas-vell

https://www.montornes.cat/fitxer/4892/ESTIMO%2011.pdf

Llegia i no donava crèdit al que llegia; Can Galbany és una construcció de planta basilical  amb coberta a dues vessants.

Presenta tres eixos de composició ben clars. Amb tot, a l'extrem oest de la façana hi ha una porteta coberta per un arc escarser, fet de totxos a sardinell, i una finestra que ha perdut la llinda. Podria tractar-se d'un afegitó que avui es troba sota la mateixa teulada. L'eix central està format per la porta forana coberta amb arc de punt rodó amb grans dovelles de granit. A la dovella del mig s'hi veu esculpit en relleu un escut amb les quatre barres i, a sobre, una cara, toscament realitzada, coberta per alguna mena de barret. La finestra central del primer pis està feta amb brancals de carreus de pedra i llinda plana. L'era de can Galbany és una de les més antigues del terme. Es tracta d'un gran espai rectangular enrajolat amb cairons de ceràmica. El cobert, situat entre la casa i l'era, és posterior (1948). Dins la finca i al bell mig del torrent de les Bruixes, hi ha una torre d'aigua, probablement construïda al segle XIX. És una construcció prismàtica de totxo vist que presenta una petita obertura ovalada a la zona alta.

Patrimoni Gencat en diu;  Masia construïda entre els segles XVI o XVII, de planta rectangular, amb la façana orientada a migdia. Actualment (2020) és el resultat d'un procés de restauració i rehabilitació.

 



Consta de planta baixa i un pis i golfes amb una distribució irregular de les obertures. El portal principal és d'arc de mig punt adovellat amb un escut gravat a la clau. Un segon portal se situa a la crugia de ponent, d'arc rebaixat fet de maons a sardinell. La resta d'obertures, totes elles restaurades, són de llinda plana, la central de tipus motllurat.

Davant del mas s'hi conserva un espai rectangular enrajolat amb cairons de ceràmica i que feia les funcions d'era. És de construcció més recent, atesa la presència d'un maó amb la data de 1948 en un cobert annex.

Vegeu un exemple de planta basilical: 



https://www.montornes.cat/municipi/llocs-d-interes/ca-l-ametller

 

 

Comentaris