L’AUTOR DE L’ESCOLA SALVADOR ESPRIU CASTELLÓ, DE VALLFOGONA DE BALAGUER, VA SER L'IGNASI DE VILLALONGA I CASANÉS. LA NOGUERA

 

Veníem de la Ballada del Cargol,  i el xofer aparcava l’autocar al darrera de l’escola de Vallfogona de Balaguer, dedicada a la memòria del “Princep del Poetes”, Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farnés, 10 de juliol de 1913-Barcelona, 22 de febrer de 1985), en retratava la façana, abans d’anar a dinar al Restaurant Cal Farré.


En cercava informació a Patrimoni Gencat; L'escola Salvador Espriu està ubicada al nucli de Vallfogona de Balaguer, a l'oest del carrer Major, en una zona eixamplada a principis del segle XX i al nord de la plaça de Sant Miquel.

Consisteix en un edifici aïllat, de dos pisos i teulada a quatre vessants, oriental d'oest a est amb la façana principal encarada al sud. Està construït amb maó i obra de tàpia però exteriorment, la façana principal està arrebossada i pintada (actualment en color groc pàl·lid). Consta de tres cossos principals: El cos central, amb la façana més avançada i la teulada més elevada, té l'accés principal, una porta amb arc de mig punt i marc motllurat, i les dependències del professorat. A dreta i esquerra del cos central s'adossen dues ales simètriques amb tres parells de finestres a cada pis (on cada parell de finestres correspon a un aula, en total doncs hi ha sis aules a cada ala).

Les finestres de la planta baixa són rectangulars, sense cap decoració. Les del pis superior són d'arc rebaixat però tampoc tenen cap mena d'element superflu. L'únic element ornamental de l'edifici es troba sota el ràfec de la teulada, de dos nivells de teula amb un nivell de rajola disposada horitzontalment. Una canalera de secció quadrada recorre tota la línia de teulada. Els baixants se situen a l'angle entre el cos central i les dues ales.

La neva petició de  dades de l’escola Pública, Salvador Espriu i Castelló , de Vallfogona de Balaguer, l'atenia via  email  la Mercè Plens Giral,  que hem confirma l’autoria  prèvia al conflicte bèl·lic 1936/39 , de l’arquitecte Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - 1970) que dissenyava  entre altres les escoles de les poblacions d'Àger, Alcarràs, Artesa de Segre, Arties, Balaguer, les Borges Blanques, es Bòrdes, Bossòst, Canejan, Cervera, Durro, la Fuliola, la Granadella ,  Lés, Lleida, Martinet, Organyà, Puigverd de Lleida, Salardú, Seròs, Vallfogona de Balaguer, el Vilosell i Vinaixa.


Havia demanat – sense èxit -  a  l’ Arxiu Històric de Lleida    ahll.cultura@gencat.cat , que custodia entre altres els fons documentals de la Oficina Comarcal de Lleida de la Dirección General de Regiones Devastadas 1939-1960, i la Oficina Regional de la Dirección General de Regiones Devastadas 1939-1960, dades per aclarir els autors de les reconstruccions i/o reformes posteriors a la contesa bèl·lica en l’àmbit dels edificis escolars.

Havia demanat dades també de l'escola de la Ràpita, al mateix terme Municipal.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/10/que-en-sabeu-de-lescola-publica-de-la.html

Ens manquen molts edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, i us agrairem des del fons del cor la tramesa a l'email castellardiari@gmail.com ,  d'imatges i dades de les escoles on anaven els vostres rebesavis, avis, pares,  conservar aquella memòria històrica us ho agrairan els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts 


Comentaris