IN MEMORIAM DEL MOLI DE LA SALETA. SANT HILARI SACALM. LA SELVA

Trobava una fotografia feta en una data imprecisa, entre 1890 i 1923, per un fotògraf “ desconegut “ , i Facilitada per: Montserrat Tell. L’any 1923, al Fons Estudi de la Masia Catalana, Vista parcial del Molí La Saleta amb un grup de gent ben vestida. Sant Hilari Sacalm. La Selva


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8045/rec/181

Construcció de principis de segle, fou ampliada i renovada, possiblement quan va desaparèixer el molí. El molí de la Saleta estava situat a prop de la riera. No apareix documentat, si però,  el camí que hi passava al segle XIV.

Com sempre ens agradarà rebre a l’email castellardiari@gmail.com  més dades de la Montserrat Tell, cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs ,...

No podem entendre – per més que ens esforcem – la manca de rigor del Fons Estudi de la Masia Catalana, això fa néixer la sospita d’una greu alteració de les fonts documentals en el període posterior a la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i  DEMOCRÀTIC de la II República

https://sutiadart.cat/es/inicio/2726-moli-de-saleta-sant-hilari-sacalm.html

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Casa_del_mol%C3%AD_%28cropped%29.jpeg

https://ca.wikipedia.org/wiki/Pont_del_Mol%C3%AD_de_Saleta

No trobava la data en que es va produir la digitalització a l’excel·lent  treball l’Estudi de la Masia Catalana Difusió del resultats d’una recerca del Josep Font Sentias ( Moià l'any 1963) ,  intueixo que la transcripció en llengua catalana de les dades dels registres fets majoritàriament en castellà, han estat una de les causes dels d’errors i/o omissions, sense excloure les “ alteracions “  dutes a terme per motivacions polítiques anticatalanes.

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

No identificar de forma correcta els col·laboradors dels Fons Estudi de la Masia Catalana, és del tot inadmissible.   Esperem a l’email castellardiari@gmail.com la confirmació en el seu cas de la identitat de Josep Maria de Cabanyes, Marian Vives i de Casanova , Giró, R., Eduard Mari ,..., i tots els que participaren en el projecte, identificats amb nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, que menys, oi?.

No confondre amb el Molí d'en Saleta, al terme de les Masies de Voltregà, a la comarca d’Osona

https://www.consorcidelter.cat/el-territori-del-ter/rutes/ruta-del-patrimoni-cultural-fluvial/instal-lacions/moli-d-en-saleta

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA: 

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Ara però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?. Comentaris