IN MEMORIAM. SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA DE LA “ PETITA GIRONA”. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA


Llegia; Masia i antic poble del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça), situat a la confluència dels barrancs de Peramea i de Viu.

L’església (Sant Iscle i Santa Victòria) depenia de Malpàs.

Sant Iscle i Santa Victòria és un petit edifici d’una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular, que a l’interior tendeix a tancar-se adoptant forma de ferradura i s’obre a la nau per mitjà d’un arc presbiteral.

 


L’exterior de l’edifici és nu d’ornamentació. Els murs, d’una gran rusticitat, són formats per filades irregulars, tot i que en alguns indrets la disposició de les filades és més uniforme; els carreus són de gres vermellós combinats amb altres de pedra calcària, tots ells lligats amb argamassa de calç i sorra fina.

Un arc de mig punt, ara amagat per l’estructura de fusta del cor, obria el mur de migjorn i donava lloc a una porta de factura senzilla, adovellada. Les petites dimensions de l’edifici no van permetre una independència entre l’espai interior de l’església i el cor, de manera que aquest ha envaït gran part de la nau i fins i tot del presbiteri, lloc d’arrencada de les escales que hi pugen.

 


L’interior del temple és totalment arrebossat de calç; la nau és coberta amb volta de canó de perfil semicircular, mentre que l’hemicicle absidal es cobreix amb volta de quart d’esfera.

Per la seva tipologia constructiva aquesta capella pot ser datada a la darreria del segle XI o ja entrat el segle XII, però dins les formes arquitectòniques arrelades en la tradició constructiva anterior.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-iscle-i-santa-victoria-de-gironella-el-pont-de-suert

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/vista-general-sant-iscle-i-santa-victoria-gironella

https://www.catalunyamedieval.es/esglesiola-de-sant-iscle-i-santa-victoria-de-gironella-el-pont-de-suert-alta-ribagorca/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1700/1768_SIscleVictoriaGironella/SIscleVictoriaGironella.htm

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Iscle_i_Santa_Vict%C3%B2ria_de_Gironella

Que  Sant Iscle , Santa Victòria   í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Comentaris