CAN SAM. SANTA COLOMA DE GRAMENET.

 

Un fotògraf “ desconegut “ - del que per descomptat en agradarà tenir-ne noticia a l'email castellardiari@gmail.com -  retratava abans de 1914, Façana amb rellotge de sol de Can Sam, Carretera de Santa Coloma a Montcada. Propietari: Comte de Llar , (Tutor, Dr. Joan Flaquer i Barraquer,  Vicari General de Barcelona)



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3730/rec/9

https://elcantodelvi.blogspot.com/2014/10/visita-masia-can-sam.html

https://vadevi.elmon.cat/tastos/vinyes_de_santa_coloma_de_gramenet_390-779/

Josep Blanchart i Pedragosa  ( Santa Coloma de Gramenet, 1930 + Santa Coloma de Gramenet , 27.3.2019 ) explicava en el seu llibre Santa Coloma, la transformació d’un poble en ciutat : “tot eren vinyes, no sabria si riure o plorar, però me’n faig creus quan penso en la meva infantesa i recordo el poble, que les vinyes arribaven fins a l’escorxador, quasi tot el Parc d’Europa, fins al final del carrer de Sant Jeroni, fins a les mateixes parets del cementiri vell, des del carrer Camil Rossell passant per la Ciutadella alta i baixa fins a prop del torrent d’en Bufa, fins a tocar la rambla Sant Sebastià. Deu ser que sóc molt més vell del que penso, o potser és que m’ha passat el temps volant”.

https://www.rememori.com/1096865:josep_blanchart_pedragosa     

Al cens de 1910 figuren 1.869 ànimes , i es tancava l’exercici 2023 amb                 119.862 habitants de dret, és MOLT més difícil trobar un  colomenc, gramenenca, gramenenc, colomenca, gramenetenc /a nascut aquí, amb pares, avis, besavis,.., també nascuts a Santa Coloma de Gramenet, que un polític “ professional “ honest.

Un dubte, Can Sam, i Can Zam, som la mateixa finca?.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris