LA FOTOGRAFIA DE L’ANY 1911 QUE FEIA EL JOSEP SALVANY BLANCH ÉS DE CAN MASSÓ?. PARETS DEL VALLÈS

  Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) , va retratar també masies :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/mas

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/masia

També, també, el Fons Salvany va ser objecte “ d’alteracions”  per part de la dictadura franquista, entrades com :

Façana d'una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1524/rec/8

Vista exterior d' una masia

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4997/rec/26

O: Façana d' una masia de Pallejà

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6510/rec/6

Façana d' una masia de Vilablareix

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/9266/rec/7

Pati d'una masia de Parets del Vallès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/203/rec/14

Una masia a Santa Cristina d' Aro

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4628/rec/18

Evidencien l’alteració, conscient, voluntària i dolosa , de les anotacions fetes  per Josep Salvany i Blanch- Per descomptat, ens agradarà comptar a la vostra col·laboració a l’email castellardiari@gmail.com  per identificar-les

Us en deixo un exemple del rigor documental del   Josep Salvany i Blanch,  a l’entrada Torre a Mataró, en feia aquesta descripció ;      Torre de Can Palauet.  La torre i la masia de Can Palauet són al veïnat de Cerdanyola, on dominen la riera d'Argentona.

 La part principal de la masia es compon de tres cóssos irregulars, amb planta baixa i pis, inicialment separats de la torre.

El cós principal té un portal rodó adovellat i amb un finestral del segle XVI

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3753/rec/1

Trobava una fotografia del Josep Salvany Blanch de l’any 1911, Pati d'una masia de Parets del Vallès, i en demanava informació sense resultats, al cens de 1910, consten 1.503 ànimes, i es tancava l’exercici 2023 amb 18.893 habitants de dret. Trobar paretà,  paretana, nascut a Parets, amb almenys pares, avis i besavis també nascuts en aquesta població, és MOLT més difícil que trobar un polític honest al REINO DE ESPAÑA


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/203/rec/6

Llegia de Can Massó de Parets del Vallès;  la primera referència documental és en el fogatge de 1497, com a depenent del Monestir de Sant Cugat.

 A l’any  1576, Anna de Bosch, Abadessa de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona fa un precari a favor de Pere Massó, d'una peça de terra a la parròquia de Sant Esteve de Parets.

 Al 1687 Can Massó i el mas Umbert de Mollet del Vallès són venuts a Francesc de Calderó i Resplans d'Alella, i pertany a la família Calderó fins l'any 1987.

 Uns anys abans, el 1923, Miquel Bosch de Calderó i la seva esposa Maria Damm van dur a terme una restauració completa a càrrec de l'arquitecte Josep Goday  Casals (Mataró, 1882-Barcelona, 1936), qui aprofità finestres gòtiques extretes de casals enderrocats per a l'obertura de la via Laietana de Barcelona.


A partir d'aquest moment passà a anomenar-se "Marinetta".

En els dies foscos que seguien a l’alçament del militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – fet criminal que no ha estat mai castigat, i quins autors i els seus descendents reivindiquen amb la boca plena -  la Marinetta fou col·lectivitzada.

Actualment  és propietat de l'Ajuntament de Parets del Vallès, qui hi té establert un centre de recursos empresarials.

La dictadura feia una excel·lent feina destructiva, que amb un petit esforç podem revertir en gran mesura, esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris