MAS BATLLE. QUART. EL GIRONÈS

 

Quart tenia 672 veïns al cens de 1910, i es tancava l’exercici 2023 amb 4.026 habitants de dret , trobar  un quartenc, quartenca amb pares, avis, besavis ,.. nascuts a Quart és difícil, més fins tot potser, que trobar un polític “ professional” honest.

Valentí Fargnoli Annetta (Barcelona, 12 d'abril de 1885 -Girona, 7 d'abril de 1944), retratava , Masia de Can Batlle a Quart. Dues dones a la porta principal. Actualment és el restaurant Siloc. Masia del segle XVII al peu dels Àngels.



https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/756413/Mas+Can+Batlle+de+Quart?fbclid=IwAR0KorFfTVbv3k19Yxkfs9wX76hX_0nrLad-ouM66MO4a4rSYaPMAZ2bu1A

No trobava el Catàleg de Masies, recordar que els Consistoris tenen per llei l’obligació de confegir un Catàleg de Patrimoni ´´es una obvietat, la norma no contempla cap sanció per incompliment .

NO en diuen res els del COAC Girona:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=quart&page=1

La mateixa fotografia, amagant  l’autoria de Valentí Fargnoli Annetta, forma part del Fons Estudi de la Masia Catalana,  la dictadura  franquista feia estralls, oi?.

Façana amb rellotge de sol d'una masia a Palol d'Onyar i gent

 https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6207/rec/2

En demanava  informació històrica a la pàgina No ets de Quart si no...  amb resultat negatiu

Mas Batlle havia sortit als diaris per causes “ negatives “

https://www.elpuntavui.cat/article/381476-no-he-desaparegut-i-lluito-per-fer-els-banquets-pactats.html

La pàgina del restaurant a facebook està inactiva d’ençà de febrer de 2021

https://www.facebook.com/silocrestaurant/?locale=es_ES

Esperem rebre informació  històrica a l’email castellardiari@gmail.com ,esperem la col·laboració d’algun quartenc, quartenca amb pares, avis, besavis ,.. nascuts a Quart

Havíem publicat:

ESGLÉSIA DE SANTA MARGARIDA. QUART. GIRONÈS. CATALUNYA



CASTELL DE PALOL D’ONYAR & ESGLÉSIA DE SANT SADURNÍ. QUART. GIRONÈS. CATALUNYA

 https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/01/castell-de-palol-donyar-esglesia-de.html

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. CASTELLAR DE LA SELVA, QUART. GIRONÈS. GIRONA. CATALUNYA



https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


 

Comentaris