MAS DE LES ILLES. OLESA DE MONTSERRAT. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana no s’aturaven a Olesa de Montserrat, com no ho feien en altres pobles de Catalunya, el resultat va ser doncs un treball, incomplert , que en l’actualitat  amb els mitjans tècnics i humans , podríem dur a terme en un termini breu, i realitzar  el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.

 Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Llegia a :

https://www.olesam.cat/sites/default/files/2023-04/05-cataleg-de-construccions-en-sol-no-urbanitzable.pdf

El Mas de les Illes, masia situada a llera del riu Llobregat, en el gran pla agrícola situat a ponent del municipi.

 D’acord amb el PE de patrimoni, la primera referència d’aquesta edificació d’arquitectura tradicional és del segle XIV, fet que li confereix valor històric. A més la seva situació en relació a una de les planes agrícoles més significatives per la seva configuració junt al riu, li atorga un interès paisatgístic innegable.

Segons s’explica al PE una gran reforma a principis del segle XX en va modificar l’aspecte propi de masia tradicional i s’afegeixen dos habitatges al conjunt. També es fa esment a la inundació de l’any 1971 que es causa de noves modificacions.

L’entorn manté un aspecte agrícola impecable, amb sembrats i arbres fruiters en un entorn que acompanya el riu, no així les construccions que per raó de les diferents reformes i ampliacions amb naus sense valor han perdut significança arquitectònica.

És d’interès el Pou de glaç del qual es desconeix l’època de construcció per manca documental.



 https://patrimonicultural.diba.cat/element/mas-de-les-illes

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mas-de-les-illes-cases-noves

https://patrimonicultural.diba.cat/element/pou-de-glac-de-les-illes

 El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Comentaris