SANT LLORENÇ DE PERACALÇ. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

L’Antonio Rodríguez Nogales, viu a Reguard, poble del terme municipal de Senterada, a la comarca del Pallars Jussà

Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) parla de Reguart en el seu  Diccionario geográfico-estadístico-historico de España y sus posesiones de ultramar (1845-1850)

Explica  que el poble és en un tossal arrecerat a llevant per una muntanya més alta que el protegeix dels vents d'aquell costat. Té un clima sa. Formaven el poble 7 cases, amb una font ran d'una d'elles. Hi passa el barranc de Monsó, que serveix per a regar prats. El territori del poble és muntanyós, trencat i fluix, i s'hi cull llenya d'esbarzers i arbusts. S'hi cull ordi, civada, espelta, vi, oli, patates, mongetes i altres llegums. S'hi criaven ovelles i cabres, i hi ha caça de perdius i conills, i pesca de barbs i truites. Eren 4 veïns (caps de família) i 30 ànimes (habitants).

L’Església parroquial de Peracalç, pertanyent a la comarca del Pallars sobirà, està advocada a Sant Llorenç, i no està inclosa dins la llista de monuments, i a l’Enciclopèdia diuen que la primera notícia que es coneix del lloc de Peracalç correspon a un document datable entre el 1057 i el 1059, en què el comte de Pallars Sobirà Artau I i la seva muller Llúcia donaren al monestir de Santa Maria de Gerri la parròquia de Petracalce amb la seva església.



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-llorenc-de-peracalc-gerri-de-la-sal

Ens agradarà rebre imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com

Quan al topònim Peracalç:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=31151

M’interessen per descomptat les esglésies, ermites, capelles, oratoris, també però, els edificis que donaven aixopluc a les escoles, consistoris,...

De ben segur, sense pressa ni pausa, anirem fent feina, oi?

Ens podeu enviar imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris