IN MEMORIAM. ESGLÉSIA GÒTICA DE PALAU SACOSTA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL.

 

L’Isidre Bosch i Batallé (Vilanna, Bescanó, 8 de desembre de 1875 - Girona, 22 de juliol de 1960) construeix entre el 1941 i el 1942 l’església nova de Palau Sacosta, en aquella època, encara terme municipal.

 Els materials ceràmics són de Quart (columnes cilíndriques negres)

 El campanar és de nova factura.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/21579

L’ any 1495 es construïa la fàbrica gòtica, el mestre d'obres fou Joan Parés,  que féu contracte amb el cavaller Joan de Sarriera

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/joan-sarriera

Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - Girona, 13 de juliol de 1935) va restaurar l’any 1918 , una capella per a la família Sarriera amb la construcció d'un nou altar que va desaparèixer  en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

D’aquell edifici en tenim testimoni gràcies al Josep Salvany Blanch que l’any 1924, retratava Vista de l'església de Palau-sacosta.


Palau sa costa fou annexat “ manu militari “  al municipi de Girona l'any 1963.  L’annexió era un gran èxit – un més – de la dictadura franquista, i comportava la  pèrdua  irreversible de la memòria històrica,  l’associació de Veïns i Veïnes de Palau-sacosta, creada l’any  2012, lluita, fins on sigui possible, per evitar-ho

 https://news.avpalau-sacosta.cat/cronica-de-la-xvi-passejada-guiada-coneguem-palau-sacosta/

Que  l'Arcàngel Sant Miquel  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Comentaris