IN MEMORIAM. CA L’AMELL GROS. LLIÇÀ D’AMUNT. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003) retratava Ca l'Amell Gros,  que situa  erròniament  al terme de Santa Eulàlia de Ronçana, prop de la parròquia de les santes Justa i Rufina, al Vallès Oriental.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/92138

Ens agradarà rebre a l'email castellardiari@gmail.com una fotografia del Joan Tous i Casals

S'apunta la possibilitat que el mas s'aixequés sobre les restes d'una vil·la romana, tot i no disposar de dades que permetin confirmar aquesta hipòtesi.

Correspon al mas Costeny que citen les fonts. Al fogatge de 1552 surt esmentat un tal Salvador Costeny, pagès emfitèutic. Al llarg dels segles XVI i XVII el mas romandrà dins la família fins a la fi de la nissaga, a finals del segle XVII.

 A partir d'aquest moment va deixar d'anomenar-se mas Costeny per passar, molt probablement, a dir-se ca l'Amell.

Durant molt temps, l’Hospital de Vic ha estat el propietari de la finca

Tothom qui ha volgut, ha pogut entrar dins la casa, tant per satisfer la seva curiositat, com per deixar-hi escrita la seva estupidesa. El portal és obert per a tots. L’entrada, llarga i fosca, és plena de tristesa, la tristesa que desprèn qualsevol ruïna del passat, un temps llunyà especialment per aquelles quatre parets. Allí, encara s’hi pot intuir on era la llar de foc, aquella que hauria reunit els habitants de la casa durant les llargues nits d’hivern, a redós d’unes teies enceses, allí on s’haurien explicat infinitat d’històries i rondalles al costat d’unes flames juganeres. Avui, però, aquell ambient només regna en la imaginació de qui ho veu, perquè l’escalfor de la llar ja es va esvair. Al fons de l’entrada, el celler, força ample, s’ha quedat sense sostre, i no cal dir que no hi ha cap bóta. A les altres sales tampoc queda res. La runa és l’única cosa que ho omple tot. Les parets s’esquerden i pateixen la descurança dels anys. L’era de la casa lluita contra les males herbes, i el pou, mut sense la galleda i la corriola, ha deixat de fer servei.

https://web.archive.org/web/20110903115753/http://www.santaeulaliaroncana.cat/default.php?idcanal=3&idcategory=20&idsubcategory=0&iditem=257&blocs=&grups=&SUBgrups=

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29047

https://www.llicamunt.cat/media/repository/seu_electronica/urbanisme/poum/normes_urbanistiques_2014.pdf

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=18954

Joan Oliver i Sallarès (Sabadell, 29 de novembre de 1899 - Barcelona, 18 de juny de 1986), Pere Quart, escrivia a les seves Corrandes d’exili :

En ma terra del Vallès

tres turons fan una serra,

quatre pins un bosc espès,

cinc quarteres massa terra.

“Com el Vallès no hi ha res”.

Des del cel, deu mirar amb infinita tristesa al seu estimat Vallès

Ens agradarà saber el significat del topònim Amell  a  l’email castellardiari@gmail.com

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris