EL MAS SANT JORDI & CAN MAS-BAGÀ I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANTA TERESA DEL NEN JESUS. EL VALLÈS ORIENTAL.

 Llegia que Joaquim Lluhí Rissech (Lloret de Mar, 1866 - Castelltersol, 1929), adquirí l’any 1901 els edificis  que els seu germà Joan Lluhí i Rissech, mestre d’obres ,   va transformar en el que a l’època es coneixia com el  Mas Sant Jordi. També va construir, al davant, la masoveria, on encara lluu un mosaic dedicat a sant Jordi.   

El nom actual de la casa prové de qui en va ser propietari entre 1921 i 1952, l'industrial Joan Mas-Bagà Rubió, qui faria aixecar la capella, sota l’advocació de santa Teresa de Lisieux o Teresa de l'Infant Jesús. Ens agradarà tenir noticia de l’autor  d’aquest edifici a l’email castellardiari@gmail.com 

La família Mas-Baga era noticia per un terrible accident que patia el Ramon Mas-Bagà Rubió i la seva família : 

https://montcadareixac.blogspot.com/2018/10/1926-riuada-dels-mas-baga.html

http://www.masbaga.com/es/proyecto/101-nuestra-historia/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29069

El Josep Maria Viñolas Esteva (Salitja , la Selva, Girona. 10-03-1966. ) m’enviava un e.mail en el que em deia ; 

llegia a l'entrada de LA TRIBUNA  que es desconeixia l'advocació de la capella de can  Mas-Bagà de Llinars del Vallès https://www.guimera.blog/tribuna/la-innominada-capella-del-mas-baga-de-llinars-del-valles-oriental/

Doncs bé, he trobat els goigs d'aquesta capella que diuen en la última estrofa que està dedicada a la santa que es dediquen també els goigs, a santa Teresa de Lisieux o Teresa de l'Infant Jesús. 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2024/05/goigs-santa-teresina-capella-del-mas.html

M'ha costat trobar aquesta capella, perquè al títol dels goigs posa "Mas Sant Jordi" i no he trobat cap referència d'aquest mas de Llinars. Però,  tant el dibuix de la capella que figura als goigs com també la última estrofa deixen clar que es tracta de la capella de  can Mas-Bagà.

Atentament.

Si existeixen ens agradarà rebré un exemplar dels goigs dedicats a la Santíssima Trinitat de can Mas-Bagà a l’email castellardiari@gmail.com 

Sóc  joiosament deutor del Josep Maria Viñolas Esteva. 

https://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=081069

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=18543

Que   santa Teresa de Lisieux o Teresa de l'Infant Jesús   i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels Llinassencs , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris