ROSES DE NADAL AL MAIG. POTSER SI QUE HI HA UN CANVI CLIMÀTIC, OI?.

 

Retratava una tímida Rosa de Nadal, el 22.5.2024 a Castellar del Vallès




El nom de rosa de Nadal s'atribueix a una llegenda cristiana: mentre cuidava el ramat d'ovelles durant l'hivern, una jove pastoreta anomenada Madelón va veure passar una caravana de persones. Es tractava dels Reis Maigs , que anaven a  Betlem  per adorat al  Nen Jesús i a portar-li presents per celebrar el seu naixement. Davant de tants regals, la pobra Madelón es va sentir desconsolada i trista perquè no tenia res per  a regalar al nounat.

Un àngel va transformar les  llàgrimes que queien a la neu, en una esplèndida flor, que van anomenar rosa de Nadal.

 Des de llavors, és costum col·locar alguns elèbors negres als pessebres i és una de les plantes nadalenques més populars.

És originària del centre i el sud d'Europa. De fet és habitual trobar-la als boscos i les zones muntanyoses, especialment a França. Això sí, és important tenir en compte que és una espècie protegida i, per tant, no es pot tallar sense autorització.

El seu nom, el·lèbor negre, es deu al color de les seves arrels, ja que es tracta d'una espècie rizomatosa. Les flors estan compostes per cinc pètals, generalment blancs, encara que poden adquirir també tonalitats roses. Al centre, hi trobem nombrosos estams. Les seves fulles són de color verd fosc i presenten un llarg pecíol.

El Helleborus niger és una espècie que floreix entre novembre i abril. I en ocasions també al maig, almenys a Castellar del Vallès, oi?

M’ha semblat un  bon auguri, i el volia compartir amb tothom.  

Comentaris