SANT VICENÇ DE VALVERALLA. VENTALLÓ.L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La construcció de l'actual església de Sant Vicenç  del nucli de Valveralla, al terme de Ventall´, que retratava la e Josefina Casadesús Bascompte , és un edifici del segle XVIII, fet confirmat per les dates que figuren a diverses parts de l'edifici (frontó façana: 1754; sagristies: 1748 i 1749). Substituí l'antiga església del mateix nom que s'elevava a poca distància i de la qual no en queda cap vestigi, Joan Badia i Homs (Palafrugell, 9 de maig 1941)  apunta la hipòtesi que els carreus de l'antiga construcció poguessin haver estat aprofitats per bastir la capçalera del temple actual, ja que la resta de l'edifici és de paredat (fet que indicaria, en qualsevol cas, que els carreus procedeixen d'un edifici més antic).


En els dies foscos que seguien a l’alçament els militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  l’edifici va ser  cremat, encara que això no va  afectar a l'estructura de l'edifici, sinó a les imatges de l'interior.

Actualment l'església es troba, en general, en bon estat de conservació, especialment l'interior, que ha estat restaurat recentment.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20395

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/09/goigs-sant-grau-valveralla-ventallo-alt.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/03/esglesia-de-sant-vicenc-valveralla.html

Torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris