TENIU DADES DE LA HISTÒRIA DE L’EMPRESA MANUFACTURA ESPAÑOLA DE PAPEL FOTOGRÁFICO?. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

Desconegut – un més dels “ invisibilitzats “ per la dictadura franquista, retratava  entre 1885 i 1927,      Façana de la fàbrica Manufactura Española de Papel Fotográfico. Barcelona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/267/rec/1796

Només trobava a la xarxa – recordeu aquella afirmació dels estults, “ tot està a Internet “ -  l’excel·lent treball del Valentí Pons Toujouse , Arquitectura Modernista, en el que explica que fou obra de  l’Albert Castanys i Sarrà, enginyer , pare del   Valentí Castanys i Borràs (Barcelona, 1898-1965 , i padrí de bateig de l’Enric Prat de la Riba, responsabilitat que dedueixo lleugera si tenim en compte el seny extrem del que seria president de la Mancomunitat de Catalunya.  

Els Castanys procedien d’Olot, on encara s’alça la Torre Castanys.

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/barcelona/tots/manufactura-espanola-de-papeles-fotograficos-s-a

Ens agradarà tenir noticia de la peripècia vital d’aquella industria a l’email castellardiari@gmail.com

Desconegut – insistim una vegada més  – tenia alhora que una excel·lent formació tècnica en el camp de la fotografia, possiblement una formació superior de nivell universitari; ens calen dades, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital d’aquests “ desconeguts “ a l’email castellardiari@gmail.com

La dèria genocida del REINO, vers Catalunya i els catalans,  no ens ha de distreure del nostre deure de recuperar la “ memòria històrica “, i reconèixer els mèrits dels que ens precedien en aquesta  camí vers la llibertat i la democràcia.

Torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

https://www.publico.es/politica/luces-camara-feijoo-6-37-millones-empresa-dirige-hermana-ese-narcotraficante-me-habla.html

Gràcies als " desconeguts " , si més no, ens hem pogut plànyer d'aquella Catalunya que el temps s'endugué, 

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


Comentaris