TENIU DADES DELS AUTORS DE LA RECONSTRUCCIÓ DEL CONVENT I L’EGLÉSIA DELS FRANCISCANS DE BARCELONA, ADVOCADA A SANT ANTONI DE PÀDUA?.

 

Ens calen dades dels autors del  nou convent   que es va enllestir l'any 1953,  i de  l'església  que va ser reformada l'any 1964, tot i que es van mantenir les dues capelles laterals originals, la façana del carrer Calaf i el campanar amb coberta de trencadís. El fris ceràmic és de Joan Rifà Benet (Torelló, Osona, 10 de març de 1926 — Barcelona, 20 de juliol de 2009), dels anys setanta, quan s'acaba definitivament el temple.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/joan-rifa-i-benet

Sant Antoni  era fill de Lisboa, nascut Fernando Martins de Bulhões e Taveira Azevedo, s’havia educat entre altres llocs a l’antiga ciutat universitària de Coïmbra,  a la seva entrada  l'Orde Franciscà  va adoptar el nom d'Antoni, en honor de Sant Antoni Abat.

Va morir un divendres, 13 de juny de 1231, a Pàdua. Per això és conegut com Sant Antoni de Pàdua, no obstant el seu origen portuguès.

Tothom va plorar llargament la seva pèrdua. Tant, que un any després del papa Gregori IX el va canonitzar.

 L’any 1946, Pius XII va proclamar Sant Antoni,  Doctor de l’Església amb el molt honorífic títol de Doctor Evangèlic. La carta de nomenament s’inicia amb aquestes bellíssimes paraules: “Exulta Lusitania felix… (és a dir, “alegra’t Portugal feliç”). Salta de joia, Pàdua venturosa, ja que vau engendrar per a la terra i per al cel un baró que ben bé es pot comparar amb un astre rutilant”.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/06/exulta-lusitania-felix.html

https://barcelofilia.blogspot.com/2014/09/capella-de-sant-magi-convent-dels.html

https://diarieljardi.cat/el-convent-dels-franciscans-de-santalo-2/


https://estimadaterra.wordpress.com/tag/sant-antoni-de-padua/

Els feixistes  - que fan servir a Déu i l’església per als seus fins perversos – expliquen la caiguda dels ordres religiosos, com a conseqüència del suport a les víctimes de la repressió desprès de l’1 d’Octubre.

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), ho preveia quan l’església signava el recolzament a la dictadura franquista.  

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

 Que  Sant Antoni  de Pàdua i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels cerdans ,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris