IN MEMORIAM DE LA PRIMERA ESTACIÓ DE LA COMPANYA DELS CAMINS DE FERRO DEL NORD D’ESPANYA. SABADELL.

 

Joan Martí i Centellas (l'Alcora, Castelló, 1832 - Camprodon, 1902) publicava una fotografia de l’estació de l’Estació de l’aleshores Companyia dels Camins de Ferro del Nord d'Espanya, que va ser nacionalitzada el 1941, quedant integrada a la Xarxa Nacional dels Ferrocarrils Espanyols (RENFE)

 



Aixecada sota la direcció de l’enginyer Juan Merlo Fransoy  ( 1804 + 196 )  i del mestre d’obres Ramon Estany Rosés , àlies el Bou, que construiria la primera estació, la mà d’obra que realitzà els treballs va estar sotmesa a unes terribles condicions d’explotació, properes a l’esclavitud. En primer lloc, un centenar de pagesos que s’allotjaven en uns barracons miserables a canvi d’un magre salari. A ells s’uniren 400 presos cedits pel govern, sota el sever règim de la Redención de Penas por el Trabajo i permanentment vigilats per tropes de l’exèrcit amb un tractament que, segons Andreu Castells i Peig (Sabadell, 29 d'octubre de 1918 - 16 de gener de 1987) prefiguren els camps de concentració nazis.

https://jaumebarbera.wordpress.com/2019/01/20/histories-del-tren-del-nord/

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO  als  menors estrangers no acompanyats .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris