CAPELLA DE SANT BARTOMEU DE FAVÀ.CABÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

  

El Jordi Vilá Juncá, és el notari gràfic de bona part dels petits nuclis de les comarques pirinenques, en aquesta ocasió,  publica una fotografia de la capella advocada a Sant Bartomeu en terres de la masia de Can Favà de la que no en trobava imatges ni dades al Catàleg de Masies de Cabó.



http://cabo.ddl.net/fotos/cabo/noticies/cataleg1.pdf

L’enciclopèdia Catalana ens diu ;

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0026170.xml

Masia del municipi de Cabó (Alt Urgell), a l’esquerra del riu de Cabó, aigua amunt del poble, als vessants meridionals de la serra de Prada.

El mas té una església dedicada a santa Margarida, i prop seu, al mig del bosc, hi ha l’església de Sant Bartomeu de Favà, d’origen romànic, d’una sola nau.

Maria Lluïsa Cases i Loscos, diu en relació a la capella de Santa Margarida, que  forma part de les dependències del mas Favà o de Favà, situat als vessants de la serra de Prada de la vall de Cabó.

És l’únic vestigi que queda de l’antic poble de Favà, a més de la capella de Sant Bartomeu, documentat d’ençà del 867.

L’actual capella, d’origen incert però d’època moderna, no és documentada.

Per la seva part el mas, esmentat en el cens del 1860, presenta unes estructures en els seus fonaments que podrien indicar un origen medieval.

Patrimoni Gencat en diu :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=15493

La vila de Favà apareix documentada per primera vegada l'any 867.

La capella es menciona en la dècima de 1391, dins del deganat d'Urgellet, no s’esmenta però,  la seva advocació.

L'any 1575 apareix com a sufragània de Sant Serní de Cabó.

Edifici religiós d'una nau coberta amb volta de canó, sota una teulada que s'allarga fins a cobrir l'absis, que és de forma quadrada i està encarat a ponent. La façana principal té una porta d'arc de mig punt adovellada, una finestra de doble esqueixada per sobre i, coronant la façana, un campanar d'espadanya de dos ulls. Al mur sud es troba la sagristia. Sobre l'arc absidal es troba la data 1780 que correspon a una reforma que es va fer a l'església.

Ens agradarà rebre imatges de la masia de Favà  i la capella advocada a Santa Margarida a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Repassava les darrere dades de la Covid.19 a Catalunya, la única comunitat que les actualitza i comunica públicament, 14.482 defuncions, 4.249 de les quals produïdes  en residències de gent gran, no es compten – encara – els “danys col·laterals” -que podem avaluar en almenys el mateix nombre- , i que son les víctimes de la desatenció sanitària, persones amb malalties cròniques,  persones que estaven en llista d’espera, ..., totes elles amb un denominador comú, la manca de recursos econòmics.

Cert que Catalunya ja tenia una Sanitat MOLT FEBLE com a conseqüència deles reprovables accions del Jorge Fernández Díaz, Daniel de Alfonso Laso,..., tant cert però, com que els minsos recursos, no s’han gestionat –  ni es gestionen – amb la màxima eficàcia.

Cuideu-vos molt, i que Sant Bartomeu , sigui el nostre mitjancer, i demani a  l’Altíssim que tingui cura de Catalunya   i els catalans. 

Amén !

Comentaris