IN MEMORIAM DE L’ANTIGA ESCOLA DE MONTANISSEL, I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MARE DE DÉU DEL CARME. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ

 

El Jordi Vilá Juncá, publica una parell de fotografies amb el peu “Esglesiola de La Mare de Deu del Carme de Montanissell” . Prop d'Organyá. Alt Urgell.





No consta a la relació de B.C.I.L

Sant Joan de Montanissell

Castell de Montanissell

Mare de Déu de la Salut de Montanissell

En demanava informació al Josep Sansalvador Castellet, autor  juntament  l’ Eliseu Peidro Ramia, del llibre EL ROMANIC POC CONEGUT DE L'ALT URGELL,  i em deia que recordava de memòria, que el que defineix  el Jordi Vilá Juncá  com “ esglesiola “ advocada a la Mare de Déu del Carme  de Montanissell  , era la capella de l antiga escola.

En la majoria de nuclis de població de Catalunya hi havia escola, de vegades gestionada pel rector i/o vicari, recordeu que en la llengua catalana, escolà, alhora que descriu al que ajuda als oficis religiosos, identifica al que va a escola, de vegades pels anomenats mestres de sequer, i també per descomptat en molts llocs per mestres de carrera.

Necessitem la col·laboració de TOTHOM per deixar-ne constància i recuperar la memòria històrica de tants i tants nuclis de població, que amb l’excusa de l’estalvi “administratiu” – en el país més corrupte d’Europa – s’integraven “manu militari” a nuclis més grans.  Amb això s’aconseguia exitosament esborrar la identitat “petita” de moltes persones, i per descomptat no GENERAVA cap estalvi de cabals públics.

Esperem les vostres imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

 Quan revisava aquest text,  la mortaldat relacionada amb la Covid, 19 a Catalunya era de 14.140 persones,  els “efectes col·laterals” provocats per la desatenció sanitària  encara que NO ESTAN AVALUATS,  els podem estimar en el mateix nombre.

Catalunya com a conseqüència de les accions perverses, dutes a terme entre altres per Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, és de lluny la zona més feble del REINO DE ESPAÑA.

Cuideu-vos molt, i que la Mare de Déu del Carme intercedeixi davant l’Altissim, perquè  vetlli per Catalunya i els catalans.

Comentaris