CASA FRANCISCO TRUYOLS SAMPERE A LA CARRETERA DE SENTMENAT. CASTELLAR DEL VALLÈS

 

Malgrat el fred intens havia de sortir de casa, deixava el vehicle a l’aparcament que hi ha al costat de l’Escola de Música, i de camí al centre retratava la casa modernista de la carretera de Sentmenat número 108 que al voltant de 1924,  féu construir el senyor Francisco Truyols Sampere al Pere Costa Galceran.



Llegia que abans de la construcció de la casa el senyor Francisco i la seva família vivien al carrer de Sant Jaume.

Cap el 1910 el senyor Francisco Truyols compra la finca cantonera entre els carrers del Molí, Pont i Carretera de Sabadell a Castellar i instal·la un assortidor de gasolina, just davant de la botiga que amb la seva mare havien traslladat des del carrer de Sant Jaume.

Cap el 1920 compra a la Emili Carles-Tolrà els terrenys compresos entre la carretera de Sabadell fins a les escoles i el 1926 va transformar aquell assortidor en una estació de servei que, des de sempre, ha estat l’única estació de gasolina instal·lada dins el casc urbà.

En aquest moment la família es trasllada a viure a la nova casa construïda a la carretera de Sentmenat número 108.

 El 1950 va arrendar la direcció de l’estació a Josep Homet Truyols, cosí d’Eulàlia Truyols i encarregat de la fàbrica tèxtil de la família Corominas.

Des de la seva construcció la casa  que se’ns descriu com habitatge unifamiliar entre mitgeres de planta baixa i golfes i coberta de teula a dos vessants, perpendiculars a la carretera. Façana principal de composició simètrica amb portal central en arc de mig punt i finestres laterals en arcs carpanells. Fusteries de fusta amb reixats de ferro. Brancals i llindes remarcats. Planta golfes amb òcul central i finestres laterals. Barbacana amb embigat de fusta i frontis central aixecat de línies sinuoses. Sòcol de carreus de pedra vista, amb petites finestres en arc rebaixat per a la ventilació del soterrani. Cancell d’entrada amb ceràmica vidriada. Ha passat de generació en generació.

Reconforta veure que hi ha coses i cases que fàcilment superaran els 100 anys, oi?.

Comentaris