IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DEL MAR. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. BARCELONA

 


Llegia que l'edifici  de l’Escola del Mar va ser concebut per l'arquitecte de la Comissió de Cultura, Josep Goday Casals   (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 15 de maig de 1936).



Va ser projectat al 1922 i era tot de fusta i desmuntable.

Estava situat a la Platja dels Pescadors, al barri de la Barceloneta.

L’escola es va convertir en objectiu  pels militars  feixistes  que encapçalats pel general Franco, s’havien alçat en armes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.  

http://barcelofilia.blogspot.com/2016/11/casa-balaguer-1919-i-antic-museu.html

L’escola es traslladava a la Casa Balaguer, que Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956) havia ampliat i reformat per adequar-lo als nous usos que imposava l'Exposició Universal, en aquell esdeveniment històric l’edifici va  acollir els serveis d'arquitectura i planificació dels jardins del certamen internacional i el restaurant La Rosaleda, que gestionava l'Hotel Ritz.



L’any  1948 , l’escola marxa a Can Sors, al barri del Guinardó i l’edifici de Montjuic es va habilitar com a Museu Etnològic municipal, gràcies en gran part a la tasca del catedràtic Tomàs Carreras Artau (1879-1954) i del seu deixeble August Panyella i Gómez (1921-1999), reputats etnòlegs catalans.

https://memoriadelsbarris.blogspot.com/2012/02/90-anys-de-lescola-del-mar.html


https://agora.xtec.cat/escoladelmar/lescola/historia/

 

http://www.paseodegracia.com/historia/la-escola-del-mar-goday/


https://www.ccma.cat/324/un-documental-recupera-la-historia-de-lescola-del-mar-gracies-al-testimoni-de-diferents-generacions/noticia/524265


i ha moltes més publicacions que parlen  d’aquella escola que volia ser un referent en el món de l’educació.

Cuideu-vos molt, els catalans SEMPRE som “ grup de risc” ja per ladesatenció sanitària en que ens deixava el PP, ja per les amenaces genocidesque un dia si, i l’altre també es fan publiques amb total impunitat.

Comentaris