CAN CASTELLS I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT JOSEP. ESPARREGUERA . EL LLOBREGAT JUSSÀ.

El Pere julià Subirana, publica una fotografia amb aquest peu informatiu ;  fou la capella dedicada a Sant Josep del mas de Can Castells a Esparreguera , lloc on es fabricaven entre altres licors , les Aromes de Montserrat





https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-castells-0


Casa pairal construïda amb tapial, de planta baixa i dos pisos. Cal destacar a la façana, restaurada al segle XIX, el portal d'entrada formada per un arc realçat i dovellat; a la clau està esculpit un escut amb forma de rosetó. El primer pis, té quatre balconades amb les baranes de ferro forjat i els sota- balcons enrajolats, formant diferents motius. Una d'aquestes balconades va escapçar part de l'arc i l'escut de l'entrada Al segon pis hi ha quatre balcons més reduïts amb un ull de bou cec a sobre. La teulada és a dues aigües, rematada amb una canalera de ceràmica verda. Quant al seu interior, cal esmentar l'enrajolat de la cuina i un llit d’estil barroc.





Els Castells foren una dinastia de notaris del segle XVI i XVII. El 1592, el notari Castells assistí a la inauguració de la Basílica de Montserrat per aixecar-ne acta.


L'any 1667 figura com propietari Joan Castells del Mas, cognom que perdura fins a darreries del segle XVIII.


Els propietaris posteriors hi fabricaren el licor de Montserrat. Posteriorment passà a mans de l'Abadia de Montserrat que hi instal·là el noviciat (1893) i continuà l'elaboració de licor amb fórmula diferent (Aromes de Montserrat), mentre que el propietari del licor originari es reservava la fórmula i en seguia l'elaboració pel seu compte.


Des de l'any 2011 les Aromes de Montserrat es produeixen, juntament amb la resta de begudes tradicionals elaborades des d'antic al monestir (ratafia, herbes, licor d'avellana i crema catalana) a la fàbrica de l'Anís del Mono de Badalona, propietat del Grupo Osborne.


https://www.ara.cat/economia/Montserrat-deixa-licors-grup-Osborne-badalona-anis_0_453555778.html


http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_18487


N’havíem fet una publicació amb la col·laboració del Centre de Documentacióde Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/03/can-castells-desparreguera-i-la-capella.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.




Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de Sant JOsep davant l’Altíssim,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Comentaris