Hi ha força dades de Sant Sebastià de Coscollera (Vilanova de Meià)
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29880
L'església de Sant Sebastià es trobava dins la quadra de la Coscollera, que fins al segle XIV havia existit com a municipi diferenciat de Santa Maria de Meià.
La notícia més antiga que es coneix d'aquesta església la dona Juan Gaspar Roig y Jalpí (Blanes, 1624 - Barcelona, 1691) el 1668 en el llibre on descriu el Priorat de Meià. Diu que antigament era parròquia i que el 20 de gener de 1623 es va trencar la campana Dou i que la processó no va poder pujar des de santa Maria a causa del mal temps. Tradicionalment, almenys des del segle XVII, es pujava en aplec a l'ermita del 20 de gener, dia de Sant Sebastià. Últimament, l'aplec es fa el dilluns de Pasqua Granada, coincidint amb el Roser de Primavera de la vila de Santa Maria de Meià.
En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTICA de la II República , l’edifici va servir com polvorí de l'exèrcit republicà, consta que hi va haver una explosió que va esfondrar la coberta.
Les diferents restauracions fa que sigui difícil de datar, però les finestres apuntades i els contraforts fan pensar que es tracta d'una construcció gòtica força rústega, segurament del segle XVI. La finestra de mig punt dona indicis que podria tractar-se d'un temple romànic ampliat. Caldria fer prospeccions arqueològiques per datar l'edifici amb més precisió.
Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com
El topònim està clarament relacionat amb l’abundor de coscoll, ens agradarà rebre una imatge de l’espècie concreta a l’email castellardiari@gmail.com
Que Sant Sebastià elevi a l’Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació