LA BALMA DELS NERETS O DE LA VELLA FILOSA. TALARN EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

 El Raul Pastó Ceballos en una de les sortides que es podien fer abans de trobar-nos tots en una situació de “ presó municipal RENOVABLE” , havia retratat la  Balma dels Nerets, localitzada  dins l’extens terme municipal de Talarn, al Pallars Jussà.









Pep Coll i Martí (Pessonada, 1949 ) explica en el relat “ la vella filosa “ que els  veïns de Galliner, poble i territori de l'antic terme d'Orcau, actualment d'Isona i Conca Dellà, quan anaven o venien de Tremp passaven pel costat d'aquesta cova, i aixecant  els ulls cap a la Penya dels Nerets, on hi ha la cova, podien veure a una vella en actitud de filar, el perfil blanquinós de la vella ressaltava amb la foscor de la cova;  s’explica que  si li feies un crit per saludar-la , ella et responia amb les mateixes paraules, si intentaves pujar per veure-la però, , es feia fonedissa dins del forat.

La Filadora apareix a les llegendes com la bruixa que teixeix el fil de la vida de les persones, o com la geganta constructora de monuments megalítics.





La Guillermina Subirà Jordana, localitzava el llibre i el relat, i li hem pregat que faci una crònica “sobre el terreny”.

 


Comentaris