REFLEXIONS DAVANT D’UNA POSTAL ANTIGA DE SANT SERNI DE NAGOL. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA.

 

El Jordi Vila Juncá és, sense cap mena de dubte, un sherpa de les comarques pirinenques,  exerceix ,  sense tenir-ne consciencia cabal fins a dades recents,  de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.


En aquesta ocasió , l’estat de “ preso municipal” també l'afecta a ell, i m’enviava una postal datada als anys 50 del segle XX de l’església de Sant Sadurni de Nagol, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, sovint anomenat simplement Lòria, és la sisena parròquia, segons l'ordre protocol·lari de les set parròquies d'Andorra.



Francesc Rodríguez i Rossa / Joan-Albert Adell i Gisbert / Jordi Vigué i Viñas / Marta Planas i de la Maza / Xavier Llovera i Massana li dediquen un un llarg i documenat article a l’Enciclopedia Catalana:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0651301.xml


La Rosa  Maria Planell i el Miquel Pujol, la “ parella romànica” ens expliquen la seva visita :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/04/sant-serni-de-nagol-sant-julia-de-loria.html

 

https://www.elperiodic.ad/noticia/59631/sant-serni-de-nagol-sant-julia


https://visitandorra.com/ca/cultura/esglesia-de-sant-serni-de-nagol/

 



Quan al topònim, llegia a “   El funcionament de la Comissió de Toponímia d’Andorra” del Xavier Rull i Muruzàbal (Falset, Priorat, 1972) i Joan Sans Urgell, aleshores ,  Cap del Servei de Política Lingüística d'Andorra.  Nagual ‘lloc amb aigua’ > Nagol


La devoció a Sant Sadurní o  Serni, en llatí Saturninus, en occità Sarnin, (mort a Tolosa, ca. 257), primer bisbe de Tolosa, considerat un dels apòstols dels gals, a les contrades pirinenques i prepirinenques s’explica com la de Sant Martí, sant Marçal, Santa Fe,… , per l’activa participació de les forces franques – no franceses encara -  en la reconquesta d‘aquestes terres als sarraïns.  La constitució de l’Estat Francès, implicaria un decandiment moral, que donaria lloc a l’empresonament en camps de concentració d’aquells que fugien de la dictadura franquista, la col·laboració amb la Gestapo, que comportaria  en molt casos el trasllat a camps d’extermini de l’Alemanya Nazi,   i el lliurament del President català a l’exili Lluís Companys i Jover (el Tarròs, Tornabous, l'Urgell, 21 de juny de 1882 - Castell de Montjuïc, Barcelona, 15 d'octubre de 1940) atorgant reconeixement internacional als que havien enderrocat el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.




Els francesos no conservaven els trets ètics de Sant Sadurní a qui la seva fe li comportava la  condemna a mort, i amb un mètode que es podria qualificar com “espanyol”  lligat a un brau que el va arrossegar pels carrers de Tolosa fins que els va semblar que era suficient com “avis” als que pensaven com ell.




Paremiologia catalana, deixava testimoni perpetu d’aquesta impressió “No és bon francès si t'até el que t'ha promès”


Que Sant Sadurní intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya reconeix 17.628 victimes des de l’inici de la pandèmia, l’extrapolació “ urbi et orbe “ són 18.035.794 persones mortes, 110.468 de les quals al REINO DE ESPAÑA.

Comentaris