CASTELL COLL. OLOT. LA GARROTXA. GIRONA

El Toni Gimenez Martínez publica fotografies del dit Castell Coll, edifici gòtic, amb torre annexa, convertit en masia. Documentat el 1132.




Més que un gran castell, l'estada  dels senyors del Coll, és una casa forta. És de planta rectangular i carreus ben tallats. 'accés està format per un arc de mig punt adovellat, situat a la façana de llevant, on també son visibles diverses espitlleres que marquen el límit en alçada de la construcció medieval. La distribució interior es realitza als costats d'un pati.

Edifici de planta quadrada d'uns 19 metres  de costat amb la façana principal, on hi ha la porta, orientada a llevant, formada per un arc de mig punt, fet amb 10 grans dovelles. La porta té una amplada d'1,69 metres  i una alçada de 2,65 metres . Les façanes tenen una altura entre 6 i 8 metres .

 

Per les espitlleres es pot veure que hi havia dos nivells. Les primeres espitlleres, situades a 1 metre  de terra i les segones, obertes a uns 5 metres . Poc per damunt d'aquestes s'acaba l'obra medieval. Els carreus són escairats, d'uns 30 centímetres  per 35 centímetres , ben arrenglerats i units amb morter de calç. A les parets de tramuntana i occidental s'hi veu un aparell constructiu diferent, amb carreus col·locats verticalment.

 

A l'interior hi ha dos arcs de mig punt i un arc rebaixat. A tota la banda de tramuntana i també a llevant s'aixequen construccions d'època moderna, del temps en què el castell era utilitzat com a masia

 

La part més antiga d'aquesta fortificació són els murs perimetrals que podrien ser datats vers el segle XIII . Segurament els arcs que hi ha a l'interior són dels segles XIV i XV .


La resta de construccions són del segle XVII o XVIII.


 Per les seves característiques, és una típica fortificació de la baixa edat mitjana organitzada no pas al voltant d'una torre si no al voltant d'un pati.




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=1256


https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_Coll


Aquesta “ presó municipal RENOVABLE “ que fa quasi un any que dura, ens priva de veure i visitar “Prima facie” les molTes meravelles que conserva encara Catalunya, i que per descomptat NO SORTIRAN mai als programes de TV3.


Comentaris