IN MEMORIAM DE SANTA MARIA DE PUIGCERDÀ.

 Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992)   i la  Maria Lluïsa Ramos i Martínez,  expliquen de Santa Maria de Puigcerdà a :






https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0704401aq.xml

Gràcies  a l’excel·lent  i poc reconeguda feina  del  Josep Salvany i Blanch ( Martorell, 1866- Barcelona, 1929), tenim imatges de Puigcerdà, anteriors a l’alçament dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7777/rec/15


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7836/rec/10


https://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/sites/pagines.uab.cat.recercaixa.artenperill/files/Santa%20Maria%20Puigcerd%C3%A0.jpg


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7828/rec/9

 

http://premisrecerca.udg.edu/Portals/0/CS/premis2012/306-resum-santamariadepuigcerda.pdf


Reprodueixo de l’excel·lent treball “ SANTA MARIA DE PUIGCERDÀ, 75 ANYS SENSE ESGLÉSIA “ de la Judit Calveras Casanovas ( Puigcerdà, 1994 )


Lesglésia de Santa Maria, coneguda com a Nostra Senyora de la Sagristia, va començar a construir-se a partir de 1177 i era, bàsicament, gòtica (català). Quelcom esfondrada, sʼhi tenia accés a través dʼunes escales. Posseïa tres naus i la seva capçalera se situava al costat contrari del campanar, aproximadament enfront del Carrer de Miquel Bernades.


L’església de Santa Maria va ser enderrocada l’any 1936.


Han estat moltes les hipotètiques causes del seu ensorrament, però el que és innegable és que grups anarquistes de la CNT-FAI van treure-la pedra a pedra.


Els seguidors de l’Antonio Martín Escudero (Belvís de Monroy, Càceres, 17 de gener de 1895 - Bellver de Cerdanya, Puigcerdà, 27 d'abril de 1937), conegut com a El Cojo de Málaga, com em deia suara un lector “ de Puigcerdà de TODA LA VIDA “, la varen tirar a terra a pic i pala, sense bombardejar-la ni tampoc incendiar-la.


Tanmateix, allò que sí van cremar van ser la documentació de gestió interna, la vestimenta i varis objectes de culte, entre ells la Imatge de la Verge de la Sagristia.


Tres dies més tard, el 25 de juliol, es van profanar les tombes de l’església.


 En enderrocar-se lesglésia de Santa Maria un altre edifici havia de servir com a centre religiós. Així, es va habilitar la de Sant Salvador, és a dir, la popularment coneguda com la dels Dolors, que serví com església parroquial fins lany 1946.


Va ser llavors quan va tenir lloc una permuta entre lEsglésia i lajuntament: sintercanviaren  els terrenys on hi havia hagut Santa Maria per lantic magatzem municipal, que es convertí en lesglésia de Sant Domènech.




Puigcerdà també va enderrocar lany 1968 la església dels Dolors.


La imatge venerada a lʼesglésia de Santa Maria va ser presumptament traslladada dʼIx.


Era  una marededéu de lallitament i una de les més antigues de la contrada.


Així com tota lesglésia, la seva Verge, de la Sagristia, també té nombroses llegendes.


En aquest cas, sobre lorigen del seu nom.


La que es creu més verídica és la que justifica la seva denominació per ser traslladada a la sagristia quan estaven fent obres.


També és diu, que de tan antiga que era i per por que la robessin van tancar-la a la sagristia.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7828/rec/9

Una versió molt estesa,  diu que com que ensenyava el pit (en ser de lalletament) els clergues consideraven la imatge  poc “digna”  i la van traslladar-la allà.


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2021/03/la-marededeu-de-la-llet-de-puigcerda.html


https://www.yumpu.com/es/document/read/13468292/santa-maria-de-puigcerda-75-anys-sense-lesglesia-udg


Puigcerdà feia  una excel·lent feina de destrucció de la memòria històrica durant la dictadura franquista, i  poca cosa per a revertir-ho en aquesta “ democraciola” .


A qui correspongui, per la seva inacció, felicitats!!!

Comentaris