IN MEMORIAM DEL PONT DEL MOLÍ DEL COLLELL. OLOT. LA GARROTXA

 



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5072

Un fotògraf anònim retratava entre 1890 i 1936, el  Pont situat davant del Molí del Collell, a Olot, del que en diuen a :


https://estimadaterra.wordpress.com/2020/01/19/lantic-pont-del-moli-del-collell-dolot/


Entre el 15 i el 18 d'octubre del 1940, a Olot van caure 400 litres, concentrats sobretot a les primeres hores del dia de Sant Lluc –una de les dates assenyalades del calendari festiu ja que s'hi celebra una de les fires ramaderes més importants del país-. La tromba d'aigua se sumava als 183 litres per metre quadrat que havien caigut entre 10 i l'11 d'octubre a la ciutat. Les lleres del Fluvià estaven brutes, la brossa va taponar els ponts i el riu va sortir de mare. L'aiguat va deixar nou morts, vuit dels quals pertanyien a la mateixa família, que residia al Molí del Collell.


La força de l'aigua es va endur el Pont de Ferro, a mig construir després d'haver estat destruït durant la Guerra Civil, el pont medieval del Molí del Collell i el pont del Valentí a Sant Privat. És tanta la força del corrent a la zona dels Tossols, que canvia el curs del riu i passa en línia recta, en comptes de seguir un meandre que hi havia. Al passeig de Sant Roc, el Fluvià s'enfila fins als Desemparats i l'Eixample Malagrida queda completament negat. L'aigua passa per sobre dels ponts de Cal Russet i Santa Magdalena.

 

Les indústries olotines, situades al costat del riu, són les que en surten més malparades. Quatre d'elles són destruïdes i trenta més pateixen danys de diversa magnitud. Les cròniques expliquen, per exemple, que l'aigua va donar la volta a una campana de la Foneria Barberí que pesava prop de 500 quilos. La Biblioteca d'Olot, situada a tocar la plaça Estrella on ara hi ha l'Escola de Música, va perdre 6.000 volums, dues terceres parts de la col·lecció de què disposava.


https://www.naciodigital.cat/noticia/95908/setanta-cinc/anys/aigat/olot

 

En alguns llocs de Catalunya  diu la tradició que el “ diable feia ponts”, està dissortadament clar que a Olot succeïa exactament el contrari. 


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10418

       

 


L’Olga Sacrest i Roca,  retratava l’any  1986, el Moli del Colell, del que Patrimoni Gencat ens diu ; Molí de planta rectangular -amb afegits posteriors-, i teulat, que era a dues aigües, sostingut per bigues de fusta i llates. Disposa de baixos, on es trobava el molí, el primer pis, que era l'habitatge, i el segon pis, amb tres grans arcades a la façana que seia com a graner i golfes. Actualment, el molí del Collell es troba abandonat des de fa uns quinze anys, i ha calgut tapiar les portes i finestres. Són remarcables les tres llindes que donen notícia de les diferents reformes que es feren al molí, a causa del seu amplament:

 

Porta de l'antic molí: " AVEMARIA/ JOAN COLEL [ornament] 1784 [ornament] ME FECIT"

 

Balcó del primer pis: "17 † 84"

 

Finestra de l'antic molí: "16 IHS 89"


Cuideu-vos molt, la COMUNIDAD AUTÓNOMA DE MADRID, reconeix 22.646 víctimes de la Covid. 19,  LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE CATALUYA , 20.876 .

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/2103008_cam_covid19.pdf

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

Aquí i allà, les xifres son espaordidores, i sembla que aquest  "laissez faire, laissez passer" no és “casual”, sinó  causal.  


Comentaris