EL SAGUER DE PERA. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA

 

El Joaquim Torrent Sargatal, retratava el Saguer de Pera, al terme de Montagut i Oix, a la comarca de Garrotxa, el mes de febrer de 2021.




El Saguer de Pera és la primera masia important que  es troba  al camí que des de la Vall del Bac porta cap a Pera i Oix.


Està formada per diferents cossos d'edificis bastits en diferents moments constructius.


 La masia pròpiament dita és de planta rectangular i té un teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes principals. Disposa d'uns baixos destinats al bestiar que tenen unes petites obertures per garantir la ventilació.


La planta d'habitatge té accés des de l'exterior gràcies a una escala de pedra.


 L'edifici també té un pis superior destinat a golfes.


Al costat del mas hi ha una àmplia pallissa, de doble obertura que disposa de baixos i pis.


 El Saguer fou bastit amb pedra del país -poc treballada-, llevat dels carreus cantoners i dels que formen algunes de les obertures.


L’Olga Sacrest i Roca, retratava “Vista de l'edifici” l’any 1988




 http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10069


L’Anna Maso Colldecarrera, em deixava un comentari;  Antiga casa i família, documentada des del 1389. A finals del segle XVII, la pubilla, Maria Saguer, es va casar amb Isidre Puig Ferrer, hereu del Puig de Sant Salvador de Bianya. D’aquesta manera el patrimoni del Saguer va quedar annexat a l’heretat del Puig.

Arreu de Catalunya deixem el mateix missatge,  allò que no us sapigueu contestar, quedarà sense resposta, dels que remenen les cireres – del color que siguin – no en feu confiança.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT


La Comunidad Autónoma de Madrid declara 23.200 mort com a conseqüència del "laissez faire, laissez passer" .  No sembla inversemblant assolir la xifra de 25000 víctimes abans de les eleccions.

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210404_cam_covid19.pdf


 Catalunya declara 21.300 morts, i considera el fet una catàstrofe humanitària.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


Aquí i allà, la Covid.19 ha posat de manifest l’extrema precarietat del sistema públic de salut, de serveis socials, ..., està clar que al REINO DE ESPAÑA li manquen metges, infermeres, i sobretot recursos per atendre a la població que es troba en estat de necessitat i que creix exponencialment dia a dia.

Comentaris