QUINA ADVOCACIÓ TÉ LA CAPELLA DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE SANT QUINTÍ DE MEDIONA?. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

 

L’Antoni Calvo Uribe publicava una fotografia de la capella del Cementiri Municipal de Sant Quinti de Mediona, a la comarca del Penedès sobirà.




Isidre Mata del Racó i Mir , explica que l’any 1809, es construí el nou cementiri a causa d'una onada de malalties que va fer que l'antic quedés ple.


El 13 de juny el reverend Quintí Tort beneí un tros de terra al costat de la capella de Sant Antoni de Pàdua per fer-hi el cementiri, que estava emmurallat.


A partir d'aleshores tots els difunts s'enterraren en aquest indret.


Les advocacions més habituals als fossars catòlics son les del Crist de la bona mort, hem vist  també però, la Marededéu dels Dolors, en aquest cas concret, entenem que en situar-se el  fossar al seu voltant, l’advocació de Sant Antoni de Pàdua, va passar a un segon terme, li ho demanarem al  Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín).  Dissortadament aquests “detalls” en una societat on la ignorància en matèria religiosa és un “ mèrit social “, no tenen cap  interès.


El topònim Mediona, fa referència a la tribu amaziga Medyuna , Madyuna o Midyuna , que es va instal·lar en aquestes terres en el període la l’ocupació sarraïna,


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

Comentaris