SANT LLORENÇ SAVALL. L’ESCOLA DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA

 

La Mancomunitat  va ser un miratge de cultura, i quasi de llibertat que començava aixecant  quatre escoles noves, una a cada província: a La Masó, els Torms, Palau Saverdera i a Sant Llorenç Savall ; la llengua instrumental d'aquestes noves escoles era, per primera vegada, la catalana.



El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellardel Vallès, 6 de maig de 2019 ), que feia donació a l’Ajuntament del Fons fotogràfic,que porta el seu nom, va ser alumne en aquells anys, i va voler sortir a lafotografia. 


Aquesta tasca, tot i que minsa, va tenir una important funció exemplificant per a la resta d'escoles del país.


L’arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla (Barcelona, 1876- 12 d'abril de 1947) va ser l’autor del projecte, i JOAN MAURICI PLA PELEGRÍ. ( 1883-1981), el contractista de l’obra.



Antoni de Falguera i Sivilla 



JOAN MAURICI PLA PELEGRÍ

Patrimoni Gencat la descriu com; edifici noucentista format per una nau rectangular amb teulada a dues vessants. La façana principal té la porta d'entrada al centre flanquejada per dos semi columnes que aguanten un entaulament amb un frontó; aquest frontó està fet per dos grans volutes i un relleu escultòric al centre. A banda i banda de la porta hi ha quatre finestres decorades amb una línia ondulant a la part superior. Les dues façanes dels costats més curts són més altes que la resta; tenen una forma triangular realitzada amb grans corbes i volutes. L'edifici té un sòcol de pedra i la resta de paret està arrebossada.


El mestre, Josep Gras i Casasayas (Manresa, 16 de febrer de 1898 - Barcelona, 16 de juliol de 1978) a quina memòria està dedicada l’escola actual, els anys 26-30, dirigia un "Butlletí Escolar" redactat pels nois


Ens agradaria afegir una fotografia del mestre Josep Gras i Casasayas, sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email castellardiari@gmail.com


Avui l’edifici  té altres usos.  Afegiré,  sortosament, atesa la fi tràgica del Centre Santa Teresa deProtecció de Menors de Sant Llorenç Savall.

Comentaris