SANTUARI DE SANT JOAN BAPTISTA DE LA FONT. RIDAURA. LA GARROTXA.

 

Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) retratava entre 1890 i 1923, per al Fons, Estudi de la Masia  Catalana  Font de Joan i part d'una masia de Ridaura”

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4731


Patrimoni Gencat descriu el Santuari de Sant Joan Baptista de la Font, com ; edifici d'una sola nau amb absis, amb teulada a doble vessant cobert amb teula àrab.


La façana principal dóna a ponent i presenta tres obertures: una porta d'accés d'arc de mig punt i adovellada, una porta central allindada i una tercera, també d'arc de mig punt, que és l'entrada a un passadís que arriba a l'altre costat de la construcció.


Als murs hi ha gran nombre d'obertures, la major part rectangulars.


 S'hi pot veure un campanar de cadireta on hi ha una campana del 1789 dedicada a Sant Joan.


Abans de l’any 1936,  en que es produïa l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  s’ hi venerava una imatge petita, amb mantell fins els peus, que sostenia l’Infant damunt del genoll esquerre i amb un llibre a la mà. Mare i Fill lluïen una corona de llirs.  Ens agradarà rebre una imatge d’aquesta marededéu a l’email castellardiari@gmail.com


Hi ha detalls que fan pensar que el seu origen es del segle XIII.


A l’entrada del  blog :

 https://caminantmareterra.wordpress.com/2021/04/18/sant-joan-de-la-font-esglesia-i-font/  

Podeu veure una magnifica col·lecció d’imatges.


Se’n ha escrit abastament  d’aquest singular  santuari :

https://lagarrotxa.net/indrets/santuari-de-font-de-joan

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10153

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3337/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Joan_de_la_Font


Mn. Josep Maria Viñolas Esteva. ( Salitja , la Selva, Girona, 10-03-1966)  en publica imatges, i alguns dels exemplars dels Goigs que s’hi cantaven:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/01/goigs-sant-joan-baptista-riudaura.html






Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Comentaris