AMUNT ELS CORS!. CASTELL DE SANT MARTÍ DE CENTELLES. OSONA

 

Havíem tingut uns dues “mogudets” ens citaven per vacunar-nos a les 8,15, i les vacunes no arribaven fins passades les 10,00 del mati, vaig trobar a faltar empatia i humanitat,  algunes de les persones tenien altres cites i compromisos – recordeu que amb l’excusa de la Covid.19, s'ha de demanar hora a TOTES les administracions -, tant li costava a la “funcionaria” dir-los que anessin a fer el que havien de fer, i que en acabar els intercalarien entre les persones que fessin cua per vacunar-se, oi?.  Doncs no, no ho van fer.   

Vivíem un episodi a urgències que sortosament va acabar bé, feien esperar TRES HORES a una pacient de 88 anys que tenia la pressió arterial per damunt de 20,06. Em suggerien formular una queixa a l’administració. Amb l’excusa de la Covid.19 amb desmantellat l’assistència bàsica, i han deixat a la seva dissort a les persones que tenen  alguna malaltia crònica, sembla que això ha provocat les queixes fins i tot d’alguns professionals de la medicina de família, intueixo que la desatenció ha vingut per a quedar-se.


I, per acabar-ho d’arrodonir-ho mitja Vila patia un tall d’aigua durant més de 18,00  hores, i ningú si més no es disculpava, o fins anunciava que en el proper rebut es descomptarien aquestes hores de NO SERVEI.


mesell | mesella. D’una insensibilitat absoluta. Que no se sent dels cops.


El meu sherpa, el Juan Navazo Montero, m’havia promès una sorpresa, per esbargir-me una mica, i em conduïa per camins “secrets”  fins a situar-me damunt del castell de Centelles, dit també castell de Sant Esteve , i conegut també com a castell de Sant Martí.










A la vista de les fotografies a fe Déu que  és una bona sorpresa, oi?.


L’Enciclopèdia Catalana en diu ; Antic castell anomenat de Sant Esteve fins al segle XIII (prengué el nom de la vila de Centelles, l’actual Sant Martí de Centelles), actualment enrunat, a 855 metres d’altitud en un turó acinglat (l’agulla de Sant Martí), damunt el pla de la Garga, dins el municipi de Sant Martí de Centelles (Osona).


Fou el centre de la baronia de Centelles.


És esmentat ja el 898.


Una comunitat de preveres instal·lada a la seva església, dedicada a sant Esteve, esdevingué priorat canonical (Santa Maria de Centelles) a la fi del segle. XIII, fundat pels senyors de Centelles; a partir de la fi del segle XIV anà decaient, fins a restar-ne solament el títol prioral.


 Les edificacions actuals corresponen en bona part al 1464, amb motiu de la projectada residència del rei-conestable Pere IV.


El castell fou enderrocat per les forces de Felip V; l’església, romànica, amb un absis rectangular, és obra del principi del segle XIV; la imatge romànica, molt mutilada, de Santa Maria de Castell és venerada actualment a la parròquia de Sant Martí de Centelles.


Sembla que aquest itinerari només s’explica de boca de sherpa a orella de sherpa.


Comentaris