CAN TORREDÀ. TIANA. EL MARESME

 

Josep Maria Toffoli Carbonell, publica una fotografía  de Ca’n Torredà, al terme de Tiana, la imatge és  del  fons fotogràfic del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)



Exterior reproducció any 1918


Patrimoni Gencat en diu ;  Edifici civil, es tracta d'una masia amb planta basilical, amb un cos central més elevat cobert per una teulada de dos vessants i dos cossos laterals d'un sol vessant. L'alçat està conformat per una planta baixa, un pis i unes golfes.

 

Destaca la porta adovellada d'arc de mig punt, original, malgrat la resta d'obertures hagin estat modificades, així com els annexos laterals -un per banda-, especialment el de la dreta. Aquesta darrera, és una petita capella en desús a la qual s'accedeix mitjançant una porta rectangular amb els brancals i la llinda de pedra; a la part superior hi ha un petit òcul a la part superior i un coronament amb els angles tallats amb forma còncava, i del qual falta la seva part central, possiblement formada per un campanar simple.


N’havíem publicat un post:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/05/in-memoriam-de-can-torreda-i-la-seva.html


Se’n fa esment al    Pla especial de protecció i catàleg del patrimoni arquitectònic i ambiental de Tiana :

http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=68558&fromPage=load





I al Mapa de Patrimoni :https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-torreda


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), rebia la confirmació  de les successives advocacions de la capella de Casa Nonell o Can Torredà, de Tiana la comarca del Maresme.

 

Primer nom , Capella de l’Arcàngel Sant Miquel

 

Segon nom. Capella de la Marededéu del Roser

 

tercer nom , Capella de la Puríssima.


En desús, dissortadament està la pràctica de la religió catòlica,  com ja vaticinava el “ venerable”, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), que  fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana.


Estem MOLT lluny  - encara  - d’assolir un marc democràtic de convivència


Comentaris