CAPELLA DE SANT MARTÍ, DIT DE LA ROCA O DEL CASTELL DE CASTELLCIR. EL MOIANÈS

 

Retratava al Juan Navazo Montero a l’entrada de la capella.




L’edifici està situat just al límit conegut com la Popa,  d’una elevació natural que encabeix el Castell pròpiament dit, les runes d’altres dependències  que se’ns fa difícil esbrinar l'ús que tenien i la capella advocada a Sant Marti.


El castell es va mantenir en força bon estat fins a principis del segle XX, com es pot apreciar en les fotografies conservades d'aquella època.




 En bona part, pel fet que, deixant de ser castell, va esdevenir masoveria i com a tal es mantingué habitat fins a gairebé mitjan segle XX.


Una part de les dependències van ser aprofitades com a corrals, estables i pallers.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2247/rec/1

Fotografia de Joan Cubells de l’any 1921. Ens agradarà tenir noticia a  l’email castelladiari@gmail.com  del cognom matern ,del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest fotògraf, i si més no, una síntesis de la seva biografia


Des del seu abandonament definitiu la degradació ha augmentat exponencialment, fins arribar a l'estat actual.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=715


Com a tota protecció – està inscrit en el registre de Béns Culturals d'Interès Nacional del patrimoni català i en el de Béns d'Interès Cultural del patrimoni estatal amb el codi RI-51-0005246 - el Consistori de Castellcir ha posat unes tanques en les que s’adverteix que hi ha perill d’esfondrament.


Que Sant Martí de Tours faci entendre al bon Déu, l’abandó i la incúria que pateix el Patrimoni Històric de Catalunya, mani qui mani, al REINO DE ESPAÑA

Comentaris