CAPELLA DEL ROSER. TORROELLA DE MONTGRÍ. L’EMPORDÀ JUSSÀ O L'EMPORDANET. GIRONA

 

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME,  m’enviava una fotografia de la Capella de la Marededéu del Roser de Torroella de Montgrí, a la comarca de l’Empordanet.





Patrimoni Gencat en diu; la capella apareix documentada des de l'any 1600, encara que probablement és d'origen anterior.


Situada als afores de la població, és una petita construcció de tipus popular d'una sola nau i absis semicircular, amb teulada a dues vessants sobre les façanes laterals.


La façana d'accés mostra una porta rectangular, emmarcada en pedra, amb dues petites obertures a banda i banda, un petit òcul superior i un espadat d'arc de mig punt al capcer.

       

 


Jordi Contijoch Boada. Vista interior de la capella.


Amplien aquesta informació els amics de Pobles de Catalunya :

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9694


https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/05/goigs-la-mare-de-deu-del-roser.html

Al Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897 – Llofriu, 23 d'abril de 1981), això de BAJO fent referència al “seu” Empordà,  no li agradava, aleshores però, la discrepància pública podia tenir conseqüències “ funestes”, i va decidir referir-s’hi en la seva obra com l’Empordanet.


Avui encara hi ha “perill” pel que fa a emprar la llengua catalana, i no son pocs els que reivindiquen la forma castellanitzada enlloc del jussà tant nostrat.


L’ombra de la dictadura és allargada, oi?.   


Que la Marededéu del Roser,   elevi a l'Altíssim la pregària dels aranesos, gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!!!

Comentaris