ESGLÉSIA DE PADRINÀS. LA VANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA - IN PECTORE - DELS PIRINEUS

 

Padrinàs és un nucli del municipi de la Vansa i Fórnols, a l'Urgell sobirà , a la vall de la Vansa. Més amunt de Montargull, seguint el curs del riu Fred es troba Padrinàs. Situat a 1.127 metres d'altitud.


La Maria Lluïsa Cases i Loscos, escriu a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601bl.xml


El “castro et villa de Pradinaç” fou requerit l’any 1313 per Ot de Montcada, com a tutor de Pere Galceran de Pinós, al comte d’Urgell, per qui el tenia en feu, juntament amb els altres castells i llocs de la vall de Lavansa. Aquests llocs i castells són els mateixos que l’any 1371 Pere Galceran de Pinós venia al capítol de la Seu d’Urgell.


No s’ha trobat cap més notícia ni referència documental del lloc o de la parròquia de Padrinàs que pugui aportar informació sobre la seva església.


Patrimoni Gencat li dedica una descripció telegràfica; Edifici religiós d'una nau coberta amb volta. Porta, ull de bou i campanar de paret d'un ull al frontis. Construcció rústega de pedres unides amb morter sense fer filades.




La  retratava l’any 1987 , A.Moras      , Antonio Moras Navarro, q.e.p.d,  fotògraf de Patrimoni, i llicenciat en història medieval “  Vista general de la capella”


Cal retre un homenatge a l’Antonio Moras Navarro, us preguem que ens feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com , dades relatives a la seva biografia.


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Comentaris