ESGLÉSIA “ PARROQUIAL” DE PALÀ DE TORRUELLA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL ROSER I SANT LLORENÇ DE BRINDISI. NAVÀS. EL BAGES

 

El dia  27.05.2021,  tocava sortida, el 28.05.2021,  li posaven la segona dosis al Juan Navazo Montero, i el dilluns 31.05.2021 a l’Antonio Mora Verges.  Ens feia de sherpa, conductor i fotògraf “oficial” el Pere Albert Carreño. Els que ja tenim una edat, recordem que el maig era el “ mes de Maria”.  Visitàvem en primer lloc, el Santuari de Joncadella, continuàvem fins  a la Colònia  Valls, en quina Església advocada al Sagrat Cor, es custodia de la imatge de la Mare de Déu de Coaner,  fèiem gestions per localitzar a la Teresa Carreras Vinyas, a la que demanàvem  que ens permetés accedir a l’església per retratar la imatge de la Marededéu de Coaner, feta la feina, continuaríem fins a  l’església advocada  la Mare de Deu del Roser de la Colònia Palà de Torruella, i acabàvem el nostre periple al Santuari del Miracle.


L'església “parroquial”  de la Colònia Palà, es pot datar entre els anys 1939-1942,  està advocada a la Marededéu del Roser, i Sant Llorenç de Brindisi (Brindisi, Pulla, 22 de juliol de 1559, - Lisboa (Portugal), 22 de juliol de 1619) és el Patró de la Colònia.


A l’any 1942 i coincidint amb les Bodes de Plata de Joan Palà i Patrocini Beltrán s'inaugura l'església.


Queda establert Sant Llorenç de Brindis com a patró de la Colònia.

Es fixa que cada any, el diumenge de juliol més proper al dia 7 (festivitat del Sant) es celebri una missa en el seu honor.


Posteriorment la festivitat es traslladà al 21 de juliol.


Aquesta devoció local va començar segons les cròniques l’any  1603 ,  Llorenç de Brindisi, Ministre General de l'Ordre dels Caputxins, va venir, procedent del Rosselló, a visitar els diferents convents de Catalunya; viatjava sempre  a peu i  s’aturava poc per reposar; durant el trajecte entre Solsona i Manresa va fer parada al Mas Palà. 

La tradició diu que Llorenç resava el Diví Ofici, quan un fill de Joan Palà va caure d'una finestra força alta de la casa, a sobre d'uns rocs; en el moment de caure el Sant , va exclamar en veu alta: -No et faràs cap mal!  - I així fou com, sorprenentment, el noi va sortir il·lès de la caiguda.


El sant va profetitzar la mort de Felip III de Castella, II d'Aragó i Portugal i V de Navarra, com a càstig per tolerar la corrupció del duc d'Osuna i virrei de Nàpols Pedro Téllez-Girón. El Rei efectivament va morir en el termini profetitzat, sembla però, que dissortadament el càstig diví, va afectar NOMÉS a aquell rei corrupte.


Patrimoni Gencat ens diu que  és una edificació de planta irregular i de petites dimensions, malgrat la gran alçada de les naus i de l'esvelt campanar. Respon al corrent Esteticista, amb un mercat Historicisme Neogòtic reflectit sobretot en les estructures internes de l'església i també en els elements decoratius del conjunt. Coberta amb voltes ogivals i de creueria té un absis poligonal. L'església, la seva planta, està condicionada per la proximitat de la Torre dels propietaris. La porta situada als peus del campanar i també als peus de la façana principal que mira a llevant. La planta de clara tendència al quadrat, queda alterada per una capella de grans proporcions oberta a mur de ponent.








La darrera reforma de l’actual casa de l’Amo, duta a terme desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, s’atribueix a l’arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955. Ens agradarà tenir-ne confirmació a l'email coneixercatalunya@gmail.com




 https://sites.google.com/site/palatorroella/origens-de-la-colonia


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/03/esglesia-del-roser-i-sant-llorenc-de.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2012/03/esglesia-del-roser-i-sant-llorenc-de.html




L’església estava oberta i la persona que m’atenia m’explicava que havia estat mestre a la Colònia; no tenia dades de l’autor de l’edifici, i em facilitava un exemplar dels Goigs a llaor de Sant Llorenç de Brindisi.

Comentaris