MAS D’EN BORBÓ. L’ALEIXAR. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT ANTONI DE PÀDUA , A RESERVA DE CONFIRMACIÓ DE L’ARXIU GAVÍN.

 

El Raul Pastó Ceballos  em feia arribar fotografies del mas de Borbó o d’en Borbó, al terme de l’Aleixar, al camp jussà de Tarragona.




Patrimoni Gencat la descriu com ; Masia gran, de planta rectangular. Façanes arrebossades. Obra de paredat amb reforços de maó. Teulada a dues vessants. Restauracions i adequacions modernes. Conjunt interessant, amb capella pròpia. Aquesta, de planta rectangular, senzilla, sense decoracions, és obra de paredat, arrebossada, amb porta amb arc agut; sobre la façana, petita espadanya de ferro. Coberta de dues vessants, amb boles esfèriques a les cantonades.

 

El conjunt destaca de lluny pel color blanc general, ressaltat per línies horitzontals de rajoles de colors verd i blau. A una façana lateral, gran balconada amb balustrada i, sota la coberta, golfes amb arcs rodons correguts.


El Borbó es trobava  al terme de l'Albiol, fins que a les darreries del segle XIX  passà a ésser terme de l'Aleixar. Al límit quasi amb el terme de la Selva, no molt lluny del camí de Prades.  


Actualment es troba en la partida dita dels Masos, que comprèn les terres de mas de Moixí, de Garrut i de "Fernando", a més del "d'en Borbó".


La finca té un terreny accidentat, amb turons molt erosionats, bosc, erm i grans avellanars, primera font econòmica.


Els documents són moderns: un de 1854 és una ordre de l'arquebisbe Fleix sobre l'agregació esmentada: "los mansos llamados de Muixí y Borbó con sus posesiones adyacentes", un altre de 1826 parla de "Miguel Siurana, labrador del Manso llamado de Burbo del término del albiol". Un dels propietaris del mas fou batlle de l'Albiol.


 El mas, de línies molt correctes, té una capella dedicada a  l'Arcàngel Sant Miquel.


Discrepa d’aquesta advocació, Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva (Salitja ,la Selva, Girona). 10-03-1966), i ho fa de forma documentada.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/02/goigs-sant-antoni-de-padua-laleixar.html




Faig confiança a la tesis de Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva (Salitja ,la Selva, Girona). 10-03-1966), encara que  en demanaré confirmació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin).


Rebia a volta d’email des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) “ La capella del Mas de Borbó la tenim documentada com a capella de l’Arcàngel  Sant Miquel”. No tenim l’interior.


Els canvis d’advocació no son infreqüents, i acostumen a produir-se quan es produeix un canvi en la titularitat registral.  Cadascú té les seves devocions, oi?.


En els terrenys del mas, es troba un exemplar d’alzina, inclosa al inventari d’arbres monumentals de Catalunya


http://historiesaleixar.blogspot.com/2015/06/els-arbres-josep-pamies-i-miguel.html


http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/arbres-monumentals/am_arbres_monumentals_fitxes/baix-camp-7/alzines-del-mas-de-borbo/


http://www.endrets.cat/indret/506/mas-de-borbo-aleixar-ca.html

Comentaris