EL MAS LES PLANES I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANTA MARIA. L’ESQUIROL. OSONA

El Joan Dalmau Juscafresa m’enviava fotografia del mas  les Planes, al terme de l’Esquirol, a la comarca d’Osona.




El Mapa de Patrimoni ens diu que  és un antic mas que ha estat objecte d'obres de reforma i ampliació al llarg del temps, tal com mostren les dates constructives presents a diverses parts de l'edifici: 1568, 1630, 1696, 1802 i 1827.




A principis del segle XX va se reformat per l'arquitecte barceloní Raimon Duran i Reynalds (Barcelona, 1895 - ídem, 21 de maig de 1966), quan la família Alibés el va vendre a la família Perdigó-Espona, i novament desprès de la victòria del militars revoltats contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República, episodi vergonyant que es qualificaria de “ Guerra Civil”, em pregunto les guerres carlines cm s’ahurien de qualificar ?.


L'any 1971 el mas va passar a propietat de la família Anglada de Vic.


Durant el conflicte bèl·lic que endegaven els revoltats feixistes a les odres del general Franco, el mas va acollir nens refugiats del front republicà, provinents de diferents regions d'Espanya.


El mas diposa d’una capella advocada a Santa Maria, és un edifici d'una sola nau, de petites dimensions, amb absis semicircular i un xic peraltat.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-santa-maria-de-les-planes


La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant.


Interiorment està dividida en dos trams i coberta amb volta de creueria; les nerviacions moren a la paret formant un cul de llàntia.


El portal és rectangular, de pedra treballada. Al davant hi ha un atri sostingut per pilars i cobert a dues vessants.



La façana de migdia presenta un altre portal, que comunica amb l'antiga biblioteca del mas. A la façana de ponent, s'obren dos òculs.


Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, amb pedres cantoneres regulars.


Comentaris