IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE L’INSTITUT DE LES GERMANES DE LA SAGRADA FAMILIA D’URGELL A OLIANA. L’URGELL SOBIRÀ. VEGUERIA “ IN PECTORE DELS PIRINEUS”.

 

La memòria és fràgil, el pensament em venia al cap, contemplant unes fotografies, i quan preguntava de quin col·legi , la Conxita Fusté, em deixava un comentari;  Antonio Mora Vergés,  a Oliana només hi havia un col•legi de nenes , i era el de les monges de la Sagrada Familia.






La meva pregunta, Conxita Fusté, l'edifici existeix encara ?. En tens o pot fer fotografies ?. Encara no ha tingut resposta.


Llegia que l'Institut de les Germanes de la Sagrada Família d'Urgell obria el col·legi d'Oliana l’any 1864.


El  seu record encara és viu a Oliana, amb noms com la mare Gregoria, la mare Anunciació o la mare Juana. Aquesta darrera, la mare Juana Villaverde, de Burgos, que després vindria a Andorra, va ser qui en les beceroles de la llar d’infants d’Oliana, va ensenyar  les primeres lletres, entre les cançons i jocs del pati i els xiscles de les orenetes que criaven i encara crien, sota els porxos del col·legi, a tocar del campanar de la parròquia de sant Andreu. I d’Oliana, també, en sortirien tres monges de la Sagrada Família, filles les tres de cal Botet, la Rosita (que va ser mare general de la Sagrada Família), la Benita, que va anar a Medellín (Colòmbia), i la Lourdes, professora de matemàtiques. Oliana les té en gran estima.


També  l’Escola Pia, havia tingut presència a Oliana.

http://laplega.blogspot.com.es/2012/12/lescola-pia-doliana-1690-1844_6.html


Potser estic confós però, no hi havia un edifici escolar a la part baixa d’Oliana al costat de la carretera C-14?. En cas afirmatiu ens agradarà rebre’n imatges i dades a castellardiari@gmail.com


Imagino que algú ha escrit una monografia sobre l’estada de  l'Institut de les Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, i fins de com van viure a Oliana, les “diferencies santes”, entre Josep Manyanet i Vives (Tremp, Pallars Jussà, 7 de gener del 1833 - Sant Andreu de Palomar, Barcelona, Barcelonès, 17 de desembre del 1901), i l’ Anna Maria Janer Anglarill (Cervera, Segarra, 18 de desembre de 1800 - Talarn, Pallars Jussà, 11 de gener de 1885). També, també, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris