SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE CANÒLIC. PARRÒQUIA DE SANT JULIA DE LÒRIA. PRINCIPAT D’ANDORRA

  

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica fotografies del  santuari de Mare de Déu de Canòlic, és un edifici de factura moderna que es va restaurar entre els anys 1973 i 1979.



Exteriorment consta d'una nau rectangular i campanar d'espadanya.


A l'interior presenta una volta de canó i un gran arc triomfa amb un retaule barroc dedicat a Santa Maria.




Al voltant de l'església hi ha taules i barbacoes i a l'altre costat de la carretera un restaurant i hotel.


La Mare de Déu de Canòlic és la patrona de la parròquia de Sant Julià de Lòria i es conserva a l'església parroquial de Sant Julià de Lòria. Els seus habitants pugen en gran nombre al santuari el darrer dissabte de maig quan se celebra l'aplec per a venerar la imatge.




Aquesta Mare de Déu va ser coronada pel vaticà l'any 1999. L'any abans, es va celebrar el 775è aniversari de la trobada de la verge (1223 –1998).

 

Per arribar-hi, un cop passat Bixessarri, la carretera es bifurca, i vers el Santuari s'enfila per unes impressionants giragonses fins a arribar al santuari de Canòlic, situat a 1635 metres  d'altitud, als vessants de llevant de la Serra Plana.

 

Davant el pont romànic d'Aixovall hi ha un petit oratori, a l'esquerra de la Valira, amb una imatge d'aquesta Mare de Déu i des d'on, antigament, els vianants que transitaven a peu dirigien la mirada per albirar el santuari de Canòlic, que justament és visible en una clariana del bosc només des d'aquest oratori.


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva publica els Goigs del Santuari :

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/08/goigs-la-mare-de-deu-de-canolich-sant.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Comentaris